Η αναδιαμόρφωση της Fed, ένα πιθανό πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 15:15
UPD:15:43
REUTERS/LEAH MILLIS

Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, με το οικονομικό οπλοστάσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να έχει ήδη αναπτυχθεί ενάντια σε μια συνεχιζόμενη ύφεση και αποφάσεις σχετικά με τις ομοσπονδιακές δαπάνες πιέζουν περισσότερο για επόμενη διοίκηση.

Όμως, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στο αξίωμά του, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποφασίσει το αποτύπωμα που θα θέλει να έχει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα εάν ο στόχος του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, φέτος, να επικεντρώσει την πολιτική της τράπεζας στην αύξηση της απασχόλησης, έχει κερδίσει αρκετή αξιοπιστία μεταξύ των Δημοκρατών.

Μεταξύ των εκτιμήσεων που θα πρέπει να σταθμίσει ο εισερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος είναι πιθανές εκκλήσεις από προοδευτικούς για πιο εκτεταμένη αλλαγή στη Fed, δεδομένου ότι η πλατφόρμα του κόμματος περιλάμβανε μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει την Fed πιο προσεκτική σε θέματα όπως η ανισότητα φυλετικού πλούτου και εάν ο Πάουελείναι ο σωστός φιγούρα για να επιδιώξει αυτό.

Η αντίθεση στον Πάουελ μπορεί επίσης να προκύψει από εκείνους που θέλουν αυστηρότερη οικονομική ρύθμιση. Η γερουσιαστής των δημοκρατικών ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τώρα βασική «φωνή» σε χρηματοοικονομικά ρυθμιστικά θέματα, αντιτάχθηκε στον διορισμό του το 2018.

«Καθώς εξισορροπεί τις διαφορετικές απαιτήσεις εκείνων που τον έφεραν στο αξίωμα, ο Μπάιντεν μπορεί να θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα στην κεντρική τράπεζα όταν λήξει η θητεία του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed το Φεβρουάριο του 2022», δήλωσε ο Βίνσεντ Ρέινχαρτ, πρώην αξιωματούχος της Federak Reserve που είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος της Mellon, σημειώνοντας το εκτεταμένο «κάδρο» οικονομικών στελεχών των Δημοκρατικών.

Μεταξύ αυτών, ο σημερινός κυβερνήτης της Fed Λάελ Μπράιναρντ αναφέρεται ως δυνατότητα αντικατάστασης του Πάουελ ή να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, ο πρώτος μαύρος που διοικεί έναν από τους περιφερειακούς κλάδους της Fed, έχει γίνει μια φωνή επιρροής στο σύστημα της Fed σε θέματα οικονομικής δικαιοσύνης και κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου ήταν βοηθός γραμματέας στο Υπουργείο Στέγασης και Αστικής ανάπτυξης.

Υποψήφιος «κοινής αποδοχής από το Κογκρέσο»

Εντούτοις, ο Πάουελ δεν θα εμφανιστεί χωρίς αντιστάσεις όταν προκύψει το ζήτημα του μέλλοντός του. Υπήρξε σταθερό χέρι στην κεντρική τράπεζα και όχι μόνο διαχειρίστηκε μια ισχυρή απάντηση της Fed στην πανδημία του κορωναϊού, αλλά επέζησε μιας ταραχώδους σχέσης με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εν μέρει πετυχαίνοντας υποστήριξη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αυτές οι συμμαχίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για τον Πάουελ, έναν 67χρονο Ρεπουμπλικανικό,γνωστή φυσιογνωμία στην θεσμική Ουάσιγκτον. Δύο επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια τον Ιανουάριο θα καθορίσουν ποιο κόμμα ελέγχει τη Γερουσία.

Ο Πάουελ «θα ήταν ο υποψήφιος της λιγότερης αντίστασης», εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, έγραψε πρόσφατα ο αναλυτής του Cornerstone Macro, Ρομπέρτο Πέρλι.

Ακόμα και πέρα ​​από αυτές τις δυναμικές, ο Πάουελ έδωσε μια αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, αφού ο πρώην επικεφαλής της Fed Πολ Βόλκερ ανακατεύθυνε την κεντρική τράπεζα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Στην περίπτωση του Πάουελ, περιελάμβανε την προώθηση της Fed ως προαγωγού θέσεων εργασίας και ως μαχητή εναντίον του πληθωρισμού.

Η ανάπτυξη του νέου πλαισίου της Fed αντλούσε έπαινο από προοδευτικούς οικονομολόγους, αξιωματούχους των συνδικάτων και άλλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Μπάιντεν Τζάρεντ Μπερνστάιν, ο οποίος χαρακτήρισε τη νέα προσέγγιση «μουσική στα αυτιά μου».

Το θέμα του αντιπροέδρου

Η θητεία των δύο αντιπροέδρων της Fed, Ρίτσαρντ Κλάριντα και Ράνταλ Κουάρλς, θα λήξει επίσης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του Μπάιντεν. Ο Κλάρινταείναι ένας σεβαστός οικονομολόγος που διαχειρίστηκε τη μετατόπιση της πολιτικής της Fed κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο ετών. Ο Κουάρλς, ως αντιπρόεδρος της Fed για την επίβλεψη, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνει αν η διοίκηση του Μπάιντεν επιδιώκει τη σκληρότερη επίβλεψη που ζητά η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και άλλοι.

Ο Τραμπ έχει δύο διορισμούς στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Fed που εκκρεμούν ενώπιον της Γερουσίας, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου θα λήξει στις αρχές Ιανουαρίου όταν συγκληθεί ένα νέο Κογκρέσο. Εάν όχι, τότε ο Μπάιντεν θα έχει και αυτά τα «ανοίγματα» για να γεμίσει.

Πέρα από το προσωπικό, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει επιλογές σχετικά με το αν και πώς θα ενσωματώσει στην Fed κριτήρια οικοδόμησης όπως ο φυλετικός πλούτος και τα αποτελέσματα της απασχόλησης, κάτι που ο Πάουελ και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προωθήσει.

Σε ένα email που υποστηρίζει το νέο πλαίσιο της Fed, ο Μπερνστάιν δήλωσε ότι εξακολουθούσε να πιστεύει ότι δικαιολογούνται αλλαγές στον νόμο της Federal Reserve «γιατί όταν κάποιος με την ευαισθησία του Πάουελ δεν ηγείται της παράστασης».

Οι αλλαγές στο καταστατικό της Fed θα ήταν λιγότερο πιθανές με τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έναν περιορισμό που μπορεί να δεσμεύσει πολλές από τις φιλοδοξίες του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα