Οι τράπεζες της ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα κόκκινα δάνεια καθώς η πανδημία πλήττει την οικονομία, όπως προειδοποιεί η Έλκε Κένιγκ, πρόεδρος του του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της ΕΕ (Single Resolution Board,SRB).
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμάσουν τους ισολογισμούς τους για τον κίνδυνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προκαλούνται από πανδημία να τους χτυπήσουν το νέο έτος, δήλωσε η κ. Κένινγκ.
Η Έλκε Κένιγκ, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο «κακών τραπεζών» για τη διαχείριση υψηλότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), αλλά προειδοποίησε τις τράπεζες ότι πρέπει να εργαστούν εντατικά για τη διευθέτηση βιώσιμων δανείων.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, προέτρεψε επίσης την ΕΕ να εναρμονίσει σωστά τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για τον χειρισμό των «καταδικασμένων» τραπεζών με το καθεστώς «εξυγίανσης», το οποίο προβλέπεται να αποτρέψει τις συστημικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Η κ. Κένιγκ υποστήριξε ότι, όπως φαίνεται, υπήρχε μια «κακή ευθυγράμμιση» στο σύστημα.
Το SRB ιδρύθηκε μετά την κρίση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης για να εξολοθρεύσει τις πληγείσες τράπεζες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα οικονομική σταθερότητα και συνεπή μεταχείριση των δανειστών. Αλλά με τις ρυθμιστικές αρχές να ζυγίζουν τώρα τους κινδύνους από την αύξηση των NPL, ο οργανισμός εξακολουθεί να εργάζεται με ένα ελλιπές σύστημα κανόνων της ΕΕ για τις τραπεζικές κρίσεις, το οποίο πρέπει να λειτουργεί πάνω από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών ρυθμίσεων.
Τον περασμένο μήνα, ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έγραψε στους FT ότι, σε ένα «σοβαρό αλλά εύλογο» σενάριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των επακόλουθων Κρίση κρατικού χρέους της ΕΕ.
Η κ. Κένιγκ είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να μάθουμε πόσο άσχημα θα είχε η κατάσταση με τα NPL, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από τη φύση της ύφεσης και της ανάκαμψης. Οι «τρέχουσες ενέργειες των κυβερνήσεων, όπως τα καθεστώτα κρατικής εγγύησης, «προστατεύουν» τους δανειστές», πρόσθεσε.
«Η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστεί νωρίς»
Υπό το πρίσμα αυτό, το μήνυμά της προς τις τράπεζες ήταν «να γνωρίζετε ότι τα NPL έρχονται και το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να τα αντιμετωπίσετε νωρίς. Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για τον χειρισμό όσων είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ, ότι θα είναι «πιθανή άνοδος» των NPL. Αυτές περιλαμβάνουν περαιτέρω αναπτυσσόμενες δευτερογενείς αγορές στις οποίες αγοράζονται και πωλούνται NPL και μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρεών.
Ο κ. Ενρία της ΕΚΤ υποστήριξε χωριστά τη δημιουργία είτε μιας ευρωπαϊκής «εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», είτε ενός δικτύου αυτών, για την ανάληψη NPL. Η κ. Κένιγκ είπε ότι προειδοποιεί για αυτήν την ιδέα και ότι οι τράπεζες που κάνουν την «δουλειά τους» ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να προχωρήσουμε.
«Όλη η συζήτηση δεν έχει πάντα ένα συστατικό: ποιος πληρώνει το λογαριασμό », είπε. Η κ. Κένιγκ πρόσθεσε ότι «αισθάνεται μερικές φορές σαν να είναι αυτό το μαγικό σύστημα», εκείνο όπου οι απώλειες υποτίθεται ότι εξατμίζονται, κάτι «που δεν πρόκειται να συμβεί».
Οι τράπεζες πρέπει να «πάρουν την πλήρη διαφάνεια» αυτών των χαρτοφυλακίων, είπε. «Πρέπει να είναι σε θέση να διαχωρίσουν ένα χαρτοφυλάκιο και να καθορίσουν πώς θα ήθελαν να το εξυπηρετήσουν, ποια θα ήταν η ιδέα τους, πώς θα το αντιμετώπιζαν».
Πρόσθεσε ότι στην τρέχουσα κρίση υπήρχε ακόμη μια αγορά κακών ακινήτων και εταιρικών δανείων. Όσον αφορά τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους πελάτες λιανικής, αυτά παραδοσιακά «διαχειρίζονται επαγγελματικά από μια τράπεζα ως συνεχή σχέση».
Η κ. Κένιγκ υπογράμμισε το εκτεταμένο έργο που έχει γίνει από τις σκοτεινές μέρες της κρίσης στην ευρωζώνη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να καταργηθούν με ασφάλεια εάν αποτύχουν. Αυτή η εργασία περιελάμβανε τη διασφάλιση της συγκέντρωσης χρημάτων με την εξάλειψη των κατόχων τραπεζικών ομολόγων, προστατεύοντας έτσι τους φορολογούμενους από το να «πληρώσουν το λογαριασμό».
Σημείωσε ότι ένα από τα εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία της ήταν η δύναμη «διαχωρισμού περιουσιακών στοιχείων» για να αφαιρέσει τα επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς των σπασμένων τραπεζών.
Ωστόσο, τόνισε ότι το σύστημα της ΕΕ για τον χειρισμό των προβληματικών τραπεζών ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Ένα βήμα που ζήτησε είναι η δημιουργία ενός «εργαλείου προ-εκκαθάρισης» που επιτρέπει στο γραφείο της να παρεμβαίνει νωρίτερα σε μια κρίση για να σώσει το καλό μέρος μιας τράπεζας, αποτρέποντας την άσκοπη καταστροφή της αξίας.
Το SRB και το ευρύτερο σύστημα που εποπτεύει λειτουργούν πλήρως από το 2016 και εκείνη τη στιγμή αντιμετώπισε μία τραπεζική αποτυχία:την ισπανική Banco Popular.
Ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα, είπε, ήταν ότι οι όροι που διέπουν τις τράπεζες μέσω εθνικών διαδικασιών αφερεγγυότητας διέφεραν από εκείνους που συνδέονται με τις παρεμβάσεις του οργανισμού της. Αυτό το ζήτημα ξεκίνησε το 2017 όταν δύο περιφερειακές ιταλικές τράπεζες έλαβαν κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης, ενώ οι ανώτεροι πιστωτές τους προστατεύθηκαν από ζημίες.
Αυτό προκάλεσε καταγγελίες εκείνη τη στιγμή από το Βερολίνο και ορισμένες άλλες πρωτεύουσες ότι τα μέτρα ισοδυναμούσαν με ένα κενό που επέτρεπε στις νευρικές κυβερνήσεις να ξεπεράσουν την αρχή που υιοθέτησε η ΕΕ μετά την οικονομική κρίση ότι οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων πιστωτών, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ζημίες πριν από την φορολογούμενος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αναθεωρήσει το σύστημα εξυγίανσης τραπεζών το επόμενο έτος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τους Financial Times.