Market Beat: Αυξήθηκε η σπουδαιότητα της παραμονής ψηλότερα από τις 650 μονάδες

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 08:56
UPD:08:57

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά την εκτίναξη με ελατήριο made by Pfizer είναι ώρα να φιλοσοφήσουμε περί του μυστηρίου και της γοητείας που κρύβουν τα χρηματιστήρια. “Να γιατί η αγορά ανέβαινε την προηγούμενη εβδομάδα”, θα πουν οι συνομωσιολόγοι . “Γιατί κάποιοι μπορεί να ήξεραν την πρόοδο στο εμβόλιο και προετοιμαζόντουσαν για τη μέρα που θα ξεκαθάριζε το τοπίο στην εκλογή προέδρου, για να ανακοινωθεί το επίτευγμα”. Η στήλη δεν παίρνει θέση σε αγοραίες εικασίες.

Είναι προτιμότερο και χρήσιμο να αναλογιστούμε πόσο ευαίσθητη είναι η διάθεση για ρίσκο στην ψυχή κάθε ανθρώπου, στις ξαφνικές αλλαγές της ατμόσφαιρας μέσα από τις οποίες εξελίσσεται η οικονομία. Ένα αχνό φως στην άκρη ενός μεγάλου τούνελ, αποδείχθηκε ικανό να φέρει το “δώσε και μένα μπάρμπα” παγκοσμίως. 

Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση στις εταιρίες τεχνολογίας, η οποία έχει επωφεληθεί από την αλλαγή συμπεριφοράς που προκαλείται από ιούς, δεν έχει πλέον την εύνοια των επενδυτών, ενώ οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και εκείνες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης έχουν ξαφνικά πέραση. Οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν μια εναλλαγή της Wall Street από τότε που η Pfizer Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το υποψήφιο εμβόλιο για COVID-19, που αναπτύχθηκε με την Γερμανική BioNTech, παρουσίασε ποσοστό επιτυχίας 90% στην πρόληψη της λοίμωξης κατά τη διάρκεια δοκιμών. Τα  blue-chip του Dow Jones

που είναι κύρια βιομηχανικές μετοχές του έδωσαν άνοδο σχεδόν 4% αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχει χάσει σχεδόν τόσο και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1%.

Η εικόνα στην Αθήνα

Με βάση όσα αναφέραμε στα προηγούμενα σχόλια, σχετικά με τις προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων, υπάρχει σύγκλιση στην εκτίμηση ότι για να μην εξαφανιστεί η βελτίωση μετά το άλμα της Δευτέρας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ΓΔ πάνω από τις 650 μονάδες. 

Ο Δημήτρης Τζάνας  διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος της ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε για το ζήτημα αυτό: “Η στάση απέναντι στο μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, στο βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν. Τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και της επανεκκίνησης της Οικονομίας, όσο και σε σχέση με άλλους εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Α. Μεσόγειο. Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να εδραιωθεί το κεκτημένο των 650 μονάδων, διαδικασία που θα ήθελε διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα €50 εκατ. ημερησίως”.

Χθες, στο πρώτο ημίωρο στον τζίρο, που είχε πιάσει τα 14 εκατ. ευρώ στις 11:02, με τον ΓΔ σε άνοδο +0,34% μετά το άλμα του +11% και βάλε, από τα μαντάτα για το εμβόλιο. Και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είχε χτυπήσει στις 650,88 μονάδες, μετά τις αρχικές πιέσεις. Αλλά  κατόπιν χτύπησε τις 663,43, αφού κινήθηκε έντονα ανοδικά από το χαμηλό για μόλις 11 λεπτά. Το ταμπλό εξέπεμπε ένα μόνο καθαρό μήνυμα: Η νευρικότητα σήμερα θα έχει δυο πρόσωπα και κάντε τα κουμάντα σας.

Η αγορά πάντως πήρε τα πάνω της από την ώρα που ο ΔΤΡ πέρασε από το αρνητικό σε θετικό πεδίο και ο ΓΔ στις 11:15 βρισκόταν πάνω από τις 660 μονάδες, με μεταβολή +0,74%. Στην Ευρώπη επίσης κυριαρχούσε αυξημένη μεταβλητότητα, με τους βασικούς δείκτες να αλλάζουν συχνά πρόσημο μεταβολής. Η κατάληξη της συνόδου δεν ήταν ξεκάθαρη. Σε μια αγορά που η μετακίνηση του μέσου όρου κατά 5 μονάδες ήταν αποτέλεσμα ωρών, χθες αλλά και προχθές ήταν ζήτημα λεπτών. Έτσι στις 16:00 ο τζίρος πλησίασε τα 75 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος είχε αλλαγή στα  χαμηλά ημέρας. Το κατώτερο είχε οριστεί στις 647,92 μονάδες και κορυφή παρέμειναν οι 663,43.

Η μεταβολή των βασικών δεικτών ήταν για όλους οριακά πτωτική και απώλειες της τάξης του -1% είχε μόνο ο FTSEM. Ο ΓΔ ξεκινούσε την ώρα που θα έμπαιναν στο χορό και οι θεσμικοί του δολαρίου, λίγο ψηλότερα από τις 654 μονάδες με πτώση -0,2%. Η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών ήταν ως τότε περίπου 2 εκατ. ευρώ μοιρασμένα σε ΑΛΦΑ ΟΤΕ με αξία άνω των 300 χιλιάδων ευρώ και ΑΡΑΙΓ ΟΠΑΠ με αξία άνω των 700 χιλιάδων. Δεν ήταν συναλλαγές που ειδοποιούσαν για κάτι σημαντικό στο χώρο των πακέτων, από πολλούς θεσμικούς διαχειριστές. Από τα τραπεζικά blue chip ξεχώριζε η ΑΛΦΑ με το +3%, όταν η ΠΕΙΡ υποχωρούσε -5%, με τις άλλες δυο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.   

Η συνεδρίαση της Τρίτης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των 650 με την εγγραφή του κατώτερου μέρας για το πρώτο μέρος λόγο πάνω από τις 650 αλλά και στην κορύφωση των πιέσεων που οδήγησαν τον ΓΔ κάτω από τις 648 διαπιστώσαμε αντίδραση για γρήγορη απομάκρυνσή του από εκεί.

Οι εγχώριοι αναλυτές χωρίζονται στους συντηρητικούς και τους αισιόδοξους με την Beta Sec. να αναφέρει:

“Δικαιολογημένες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά το χθεσινό ράλι. Περιμένουμε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την συνέχεια”.

Ενώ από την Leon Depolas Sec. σημείωναν:

“Οι χθεσινές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου έδωσαν το ‘πάτημα’ για να καλυφθούν οι απώλειες των τελευταίων εβδομάδων. Αναμφισβήτητα, η πολλά υποσχόμενη αποτελεσματικότητα (90%) του εμβολίου, σε μεγάλο δείγμα, πιθανότατα να αποτελεί ‘game changer’ για τις Αγορές, όπως υποδηλώνει και η χθεσινή άνοδος. Ωστόσο, σύμφωνα και με τους Ειδικούς, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την τελική έγκριση, αλλά και μετέπειτα, καθώς ο ‘διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες’. Το σημαντικό είναι ότι βελτιώνεται η ορατότητα για το κοντινό μέλλον και τίτλοι που επηρεάζονται σημαντικά από τους περιορισμούς, επανήλθαν στο προσκήνιο. O ΓΔΧΑ επαναπροσδιορίζει το ανοδικό όριο διαπραγμάτευσης, το οποίο τοποθετούμε πλέον στην περιοχή των 690 με 720 μονάδες. Σήμερα το βράδυ θα έχουμε και τα νεότερα από την αναδιάρθρωση δεικτών του MSCI, όπου πιθανότατα θα μειωθεί η στάθμιση της Χώρας, και κατ΄ επέκταση η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη. Αύριο και μεθαύριο, πριν την συνεδρίαση, ανακοινώνονται αποτελέσματα γ΄ τριμήνου για ΕΕΕ και ΟΤΕ, TITC, αντίστοιχα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μικτές τάσεις επικράτησαν την Τρίτη στη Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 262,95 μονάδων (+0,9%), στις 29.420,92 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 159,93 μονάδων (-1,37%), στις 11.553,86 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με μικρή πτώση 4,97 μονάδες (-0,14%), στις 3.545,53 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (+6,9%) και Boeing (+5,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (-4,6%) και Microsoft (-3,4%).

Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,7% στα 41,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,2% μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά ετών την Δευτέρα

Το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,96%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν και σήμερα οι αγορές στην Ευρώπη στον απόηχο του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Σε ιστορικό υψηλό έφτασαν οι απολύσεις στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του τρίτου τρίμηνου της χρονιάς, καθώς το ποσοστό ανεργίας έκανε άλμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας δέχτηκε χτύπημα, πριν ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak κάνει στροφή και την υποστηρίξει με μέτρα.

Στο εταιρικό πεδίο, η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα επανέλθουν σε ανάπτυξη στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο, αλλά προβλέπει μία συνολική μείωση πωλήσεων παρόμοια με εκείνη που αναφέρθηκε το τρίτο τρίμηνο.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,9% στις 384,42 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,79% στις 6.296,85 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,51% στις 13.163,11 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,55% στις 5.418,97 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,49% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 +3,38%.

ΧΑ

Στην διαδικασίας αφομοίωσης της προηγούμενου άλματος ήρθε το +0,57%                                                                             

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, παρουσιάστηκαν διαρκείς  εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, και με κλιμακούμενη πτωτική δυναμική σε αρνητικό πεδίο μετά τις 14:45 πεδίο, η αγορά απόκτησε στο φινάλε μέτρια πτωτική μεταβολή και δεν αναίρεσε το άλμα της Δευτέρας καθώς διατηρήθηκε πάνω από τις 650 μονάδες.

Περιγραφή δυναμικής

Η αγορά από τις 10:30 απόκτησε πορεία με αρνητικό πρόσημο μεταβολής ως τις 10:36. Μετά από άνοιγμα στις 655,32 με καθοδικό  χάσμα  (0,18 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (655,50), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο από τις 10:36 ως τις 14:45 και από τις 16:06 ως τις 16:16.

Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου ήταν μακρά, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 647,92 από 592,97 μονάδες τη Δευτέρα στις 15:02. Αλλά μικρής διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 10:43 όταν ο μέσος όρος έφθασε στις 663,43 από 657,88 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ εμφάνισε πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 657,0 και 660,5 μονάδες, από τις 11:55 ως τις 14:20. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 651,42 και με τις δημοπρασίες ανέβηκε 0,35 της μονάδας. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς στο ενδιαφέρον των θεσμικών για σχηματισμό θέσεων ή ρευστοποιήσεις στις Τράπεζες, που οδήγησαν σε κέρδη  ως +2,82% τον ΔΤΡ, με  περίπου 10 εναλλαγές πρόσημου.

Ξένοι θεσμικοί και αγορές

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ δεν άλλαξε την ήπια πτωτική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά κάτω από τις 653 μονάδες από τις 16:30, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα χαμηλότερα. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση με τον ΓΔ, το περιγράψαμε πιο πάνω. Διακρίναμε προσπάθεια διαρκείας για αποκατάσταση των υπερβολών της Δευτέρας στις Τραπεζικές. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη πάνω από τις 318,2 από 313,39 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 304,00 από 309,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι πέρασαν από το άνοιγμα και τη δυναμική την πρώτη ώρα σε θετικό πεδίο με υπολογίσιμα κέρδη. Αλλά ανεβοκατέβηκαν ο DAX και ο ιταλικός ΜΙΒ. Μετά, η ζήτηση μετοχών εμφανίστηκε σταθερή διαρκώς, οδήγησε τους περισσότερους σε θετικές μεταβολές που διογκώθηκαν μετά τις 16:00. Το  γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε κίνηση προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα στην Νέα Υόρκη στο ημίωρο, με τον Dow στην πρώτη ώρα με οριακά κέρδη  δεν συνέβαλλε στην αύξηση της διάθεσης για ρίσκο. Συνεπώς, είχαμε ανοδικής κατεύθυνσης τάση στην ΕΕ, με κίνηση χαμηλών τόνων και κλίσεων διεθνώς που συννέφιασε από την ώρα που ξεκίνησαν τα αμερικανικά  χρηματιστήρια.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα δεν είχαμε, αυτή τη φορά, απόλυτο  συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική με δυσάρεστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του  0,7% μετά τις 4 πρώτες ώρες, άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος σε -0,3% και άνω, και έφερε στο φινάλε το -0,57%. Στις δημοπρασίες, είχαμε οριακή υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 3,85 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 9 από τα blue  chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 46,075 από 46,095 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους οι ΑΡΑΙΓ +7,38%, ΟΠΑΠ +5,66%, ΒΙΟ +5,17%, ΜΟΗ +1,04%, ΕΕΕ +0,64%, και ΕΥΔΑΠ +0,59%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -1,7% εμφανίζονται οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,55%, ΦΡΛΚ -2,67%, ΑΔΜΗΕ -1,94%, ΤΕΝΕΡΓ -1,83%, ΕΛΠΕ -1,78% και ΣΑΡ -1,72%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,073 από 6,317 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΟΠΑΠ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση νευρικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,836% από 0,868% την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,80%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,12% από +28,96%, την ΕΤΕ στο -3,24% από +29,18%, ΕΥΡΩΒ στο -1,28% από +26,17% και την ΠΕΙΡ στο -8,81% από +18,93%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -0,25% από +7,22%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 25) έναντι των καθοδικών (15 από 0) και ένα την ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,57% οδηγήθηκε στις 651,77 από 655,50 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1549,78 από 1552,23 με πτώση -0,16%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,551 από 119,477 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,073 από 6,317 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 42 από 102, των καθοδικών 61 από 12 και οι αμετάβλητες ήταν 26 από 13.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι αμυντικές κινήσεις συνέβαλαν στο να μειωθούν οι αρνητικές προσδοκίες                              

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,87 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 2,45 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1539,41 μονάδες, εμφανίστηκε στις 15:02. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:43 και ήταν οι 1574,77 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1548,49. Το κλείσιμο στις 1549,78 από 1552,23 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,16% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,205 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1842 συμβόλαια με ανώτερο τις 1572,00 μονάδες, κατώτερο τις 1531,25 και τελευταίες πράξεις στις 1547,50 από 1546,00 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 3711 από 3600. Επίσης διακινήθηκαν 552 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1565,75 μονάδες, κατώτερο τις 1531,00 και τελευταίες πράξεις στις 1548,00 από 1544,00 μονάδες τη Δευτέρα, τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 675 από 353.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν διαφορετικά εστιασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 29 συμβόλαια την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης από τις 1375 ως τις 1600 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1375 ως τις 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1400 και τις 1525 μονάδες. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 33 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 και τις 1650 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 16.000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 2000 για και στα 150 για ΦΡΛΚ. 

Η εξήγηση για την εκτίναξη των τιμών τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τη χθεσινή συνεδρία αφομοίωσης των επιπέδων που κατακτήθηκαν, διαμορφώνει τις εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς. Καθώς για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές υπάρχει συναίνεση των εγχώριων αναλυτών, πως θα γίνουν λαμπρές μόλις υποχωρήσει η ανησυχία για την πανδημία.

Η Beta Sec. παρατηρούσε: “Δικαιολογημένες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά το χθεσινό ράλι. Περιμένουμε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την συνέχεια”.

“Η Αγορά προσπάθησε να ‘χωνέψει’ τα μεγάλα χθεσινά κέρδη, με αυξημένη μεταβλητότητα, ενόψει της ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI”,  αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας  Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΟΙ «ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΚΝΟΙ» ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ Χ.Α.

Από το Μάϊο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου πραγματοποιούσε την άχαρη διαδικασία της συσσώρευσης, καθώς  κινήθηκε σε ένα μικρό εύρος (από 550 μέχρι 650 μονάδες)  με τη συναλλακτική υποτονικότητα να κυριαρχεί, εξαιτίας των  δυσμενών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία που  διαμόρφωσαν  αρνητική στάση προς το μετοχικό κίνδυνο. Το σκηνικό αυτό άλλαξε μετά την αναγγελία της Pfizer για παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, μεταφέροντας αισιοδοξία σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Με το Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να σαρώνει όλα τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν προηγουμένως την υπέρβαση των 650 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι στις αγορές η ασύμμετρη συμπεριφορά των επενδυτών εξηγεί συχνά όλες τις κινήσεις, καθώς υπό συνθήκες δυσπραγίας τα λιγοστά κεφάλαια δεν είναι επαρκή για να κινήσουν πολλούς τίτλους.

Αντιθέτως, σε συνθήκες ευφορίας «τα λεφτά είναι πολλά και τα χαρτιά λίγα» οδηγώντας σε γενικευμένη άνοδο των τιμών όλων των τίτλων ! Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το short squeeze διαμόρφωσε ακραίες τιμές σε τίτλους όπου υπήρχαν θέσεις short μέχρι και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η νίκη του Joe Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές  σε όλες τις αγορές εκτιμώντας ότι το μίγμα των μέτρων της πολιτικής του θα είναι θετικό για τις αγορές:  στο σκέλος των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη παγκοσμιοποίηση αναμένονται αλλαγές, ενώ αγκάθι θα είναι η διαχείριση των δημοσιονομικών ζητημάτων καθώς το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ήδη φτάσει στα $ 3 τρις. Την ίδια ώρα, τα lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυρίως, διαμορφώνουν δυσμενέστερα  σενάρια για τις πληττόμενες οικονομίες μεταθέτοντας την ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2021, καθώς θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου το εμβόλιο και άλλα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στους πληθυσμούς των δυτικών χωρών του πλανήτη.

Στους δύο «λευκούς κύκνους» που ήρθαν για το ελληνικό χρηματιστήριο, νίκη Biden και εμβόλιο, προστέθηκε και ένας ακόμη με την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, οδηγώντας σε ράλι τα ομόλογα και ιστορικά χαμηλές αποδόσεις (μέχρι 0,72% στα 10ετή).Ομως, τα δεδομένα της οικονομίας παραμένουν δύσκολα ενόψει του καθολικού lockdown μέχρι το τέλος του μήνα. Με την προώθηση δράσεων ύψους €4 δις. για επιδόματα πληττομένων εργαζομένων και ανέργων, καταβολές αναδρομικών σε συνταξιούχους και ποσών για τις δόσεις δανείων από τους δανειολήπτες σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η κατά 2-3% περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, ενώ προωθείται και 40μελής ομάδα στο Υπουργείο Οικονομίας (task force) για να απορροφηθούν τα €5,5 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η στάση απέναντι στο μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, στο βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν. Τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας όσο και σε σχέση με άλλους εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Α. Μεσόγειο. Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να εδραιωθεί  το κεκτημένο των 650 μονάδων, διαδικασία που θα απαιτήσει διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα €50 εκ. ημερησίως.

Σήμερα

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία αυξήθηκαν σήμερα Τετάρτη 11/11, καθώς οι ειδήσεις για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 φάνηκε να εμβολιάζουν τους επενδυτές από την… ανησυχία για την αύξηση των λοιμώξεων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε καθώς οι traders θεώρησαν ότι η κεντρική τράπεζα ακούγεται αισιόδοξη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  αυξήθηκε 0,4%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,36% και ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέβηκε κατά 1%, αν και το μεγαλύτερο μέρος της δράσης άλλαζε μεταξύ τομέων της αγοράς, καθώς οι επενδυτές μετατοπίζονταν από τους νικητές του κορανοϊού σε ορισμένους από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι τράπεζες, για παράδειγμα, εμφάνισαν μέτριες ανοδικές μεταβολές στα κέρδη στην Ασία την Τρίτη, όπως και εταιρίες ενέργειας και ορισμένες μετοχές εταιριών ταξιδιών, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας έπεσαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σημείωσαν υψηλά δύο μηνών λόγω της αναμενόμενης καλύτερης ζήτησης στον κόσμο μετά την πανδημία.

Οι αγορές συναλλάγματος ήταν ως επί το πλείστον σταθερές.

 

 

 

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα