Eλληνική Υφαντουργία: Πτώση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών το α' εξάμηνο του έτους

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2007 18:31

Πτώση 5,8% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Eλληνική Υφαντουργία Α.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2007 και διαμορφώθηκε στα 45,05 εκ. ευρώ, έναντι 47,83 εκ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, λόγω μειωμένων πωλήσεων βάμβακος έναντι αυτών που είχαν επιτευχθεί πέρυσι.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 1,44 εκ. ευρώ, έναντι 5,87 εκ. ευρώ του αντιστοίχου εξαμήνου του 2006, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν από 1,11 εκ. ευρώ το εξάμηνο του 2006 σε Euro -2,00 εκ. το εξάμηνο του 2007, διαμορφώνοντας τα βασικά κέρδη ανά μετοχή σε -0,15 ευρώ από 0,08 ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 πραγματοποιήθηκαν αποσβέσεις ύψους 3,2 εκ. ευρώ.

Την περίοδο αυτή, τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της εταιρείας ανήλθαν σε 79,85 εκ. ευρώ από 81,80 εκ. ευρώ το τέλος του 2006, διαμορφώνοντας τον δείκτη τιμή μετοχής προς λογιστική αξία (P/BV) σε 0,46, ενώ ο δείκτης ίδια προς ξένα ανήλθε σε 1,15 διατηρώντας την ισχυρή κεφαλαιουχική διάρθρωση στον Όμιλο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου επηρεάστηκαν ουσιαστικά από την αρνητική συγκυρία στην αγορά του εκκοκκισμένου βάμβακος. Όπως είναι γνωστό, η εκκοκκιστική περίοδος 2006/2007 εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον για τον κλάδο στη χώρα μας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής συσπόρου βάμβακος κατά τουλάχιστον 35% και την υποβάθμιση της ποιότητας. Σαν συνέπεια, τα δύο εκκοκκιστήρια του Ομίλου, αντί της συνεισφοράς στα κέρδη, δημιούργησαν σημαντική επιβάρυνση, που απορροφήθηκε σχεδόν πλήρως στα ενοποιημένα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2007.

Θετικές εξελίξεις υπήρξαν ωστόσο στον κλάδο του υφάσματος denim. Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό, υπήρξε σαφής βελτίωση στη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2007 κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Ο Όμιλος, ο οποίος είναι καθαρά εξαγωγικός σε ποσοστό 80%, εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της ισοτιμίας ευρώ και αμερικανικού νομίσματος. Οι σημαντικές επενδύσεις, η υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία καθώς και οι μεθοδευμένες προσπάθειες για συνεχή εξέλιξη περισσότερο από τρεις δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο οργανισμό, ο οποίος μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Η Διοίκηση του Ομίλου διατηρεί την εκτίμησή της για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του στο υπόλοιπο του έτους, με βάση κυρίως την ανάκαμψη της αγοράς του υφάσματος denim, καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα