Κίνα: Επιβραδύνθηκε απότομα ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, σε χαμηλό 11 ετών

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 10:23
UPD:10:26
REUTERS/ALY SONG

Πάτησε «φρένο» ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 0,5% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη.

Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης ενισχύεται λιγότερο από 1% από τον Μάρτιο του 2017, ενώ τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης είχε ήδη καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό για το 2020, σημειώνοντας άνοδο 1,7%.

Ο κύριος πρωταγωνιστής, όπως συμβαίνει συνήθως σχεδόν τα τελευταία 2 χρόνια, ήταν το χοιρινό κρέας, του οποίου τις τιμές διέκρινε τεράστια αστάθεια, εξαιτίας της επιδημίας της αφρικανικής γρίπης των χοίρων, η οποία έχει εξαλείψει δεκάδες εκατομμύρια ζώα στην Κίνα και έθεσε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή.

Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από 19 ανοδικούς μήνες, οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν και συγκεκριμένα κατά 2,8% σε ετήσια βάση, σε πλήρης αντίθεση από την αύξηση κατά 25,5% τον Σεπτέμβριο και 52,6% τον Αύγουστο.

Η κινεζική κρατική στατιστική υπηρεσία Dong Lijuan επεσήμανε τη μεγάλη ανάκαμψη της παραγωγικής ικανότητας του χοιρινού κρέατος, η οποία διευκόλυνε επίσης τη βελτίωση της προσφοράς του. Το χοιρινό κρέας είναι η τροφή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Κίνα.

Γενικότερα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι τιμές άλλων τύπων προϊόντων που περιλαμβάνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή, παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το 2019.

Η στατιστική υπηρεσία δημοσιοποίησε επίσης τον δείκτη τιμών παραγωγού, έναν δείκτη του πληθωρισμού της χονδρικής, ο οποίος τον Οκτώβριο μειώθηκε ξανά κατά 2,1%, όπως τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές χονδρικής δεν παρουσίασαν διακυμάνσεις.

Πηγή: Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα