Κίνα: Μόνο προσεκτικές αλλαγές εξετάζει η κεντρική τράπεζα

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 08:24
UPD:08:26
REUTERS/ Kim Kyung Hoon

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα εξετάσει αλλαγές στη νομισματική της πολιτική καθώς η οικονομία ανακάμπτει, αλλά δεν θα κάνει βιαστικές κινήσεις και τυχόν αλλαγές θα βασίζονται σε ακριβείς οικονομικές εκτιμήσεις, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή ένας εκ των υπο-διοικητών  της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC).

Ο Λιου Γκουοκιάνγκ δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας βρίσκεται σε σταθερή βάση λόγω του αποτελεσματικού ελέγχου του κορωνοϊού στη χώρα και των μέτρων νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε το επόμενο βήμα πολιτικής. Οι προσαρμογές πολιτικής πρέπει να βασίζονται σε ακριβείς εκτιμήσεις της οικονομικής κατάστασης και δεν μπορούν να γίνουν βιαστικές κινήσεις», δήλωσε ο Λιου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Για να στηρίξουν την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας θυσίασαν 1,25 τρισ. γιουάν (188,65 δισ. δολάρια) σε κέρδη στο 10μηνο του 2020 -μειώνοντας τα επιτόκια και τα τέλη χρέωσης- και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν έναν αναμενόμενο στόχο για κέρδη 1,5 τρισ. γιουάν φέτος, σύμφωνα με τον Λιου.

Ο Σαν Γκουφένγκ, επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής της PBOC, δήλωσε στην ίδια ενημέρωση ότι τα τρέχοντα επιτόκια της Κίνας είναι κατάλληλα και η νομισματική πολιτική θα είναι πιο ευέλικτη.

Η PBOC έχει εφαρμόσει μέτρα από τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στα επιτόκια δανεισμού, των δεικτών των απαιτούμενων αποθεματικών των τραπεζών (RRR) και στοχοθετημένη υποστήριξη για τις εταιρείες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, όπως φθηνά δάνεια. Ωστόσο οι αναλυτές λένε ότι η κεντρική τράπεζα έχει πλέον μετατοπισθεί σε μια πιο σταθερή στάση, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% το γ΄ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι καταναλωτές αναθάρρησαν από τον κορωνοϊό, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα