Μαζικές ρευστοποιήσεις

Αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για κρίση διαρκείας στην πιστωτική αγορά
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2007 00:01

Η είδηση ότι η BNP Paribas «παγώνει» τις πληρωμές για τρία αντισταθμιστικά ταμεία της «ταρακούνησε» τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πυροδοτώντας μαζικές ρευστοποιήσεις, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για κρίση διαρκείας στην πιστωτική αγορά, η οποία έχει εξαπλωθεί και στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι επενδυτές απέρριψαν τις μετοχές και αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους, λόγω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την παγκόσμια πιστωτική αγορά. Τα αμερικανικά blue chips περιόρισαν μερικές απώλειες αλλά παραμένουν «πληγωμένα» από τις ανησυχίες για την πιστωτική αγορά, ενώ ο Nasdaq σταθεροποιήθηκε μετά το αρχικό κατρακύλισμα. Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν και οι 18 στις δυτικές ευρωπαϊκές αγορές μετά την καλπάζουσα ζήτηση για ρευστότητα που οδήγησε στα ύψη τα επιτόκια overnight στη διατραπεζική αγορά. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,92 %, στις 6.271,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.624,78 μονάδες, με πτώση 2,17% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 7.453,59 μονάδες, με απώλειες 2,2%.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε την απόφασή της να «παγώσει» τρία funds, λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της BNP Paribas, τα funds τα οποία «παγώνουν» είναι τα Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor και BNP Paribas ABS Eonia.

Η ανησυχία των αγορών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που προκάλεσε συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ και των ΗΠΑ με ενέσεις ρευστότητας διάρκειας 14 ημερών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε 94,8 δισ. ευρώ, ενώ και η FED προχώρησε σε διατραπεζικό διακανονισμό ύψους 12 δισ. δολαρίων και διάρκειας 14 ημερών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκτεταμένης κρίσης στα subprime loans, θα σημειωθεί επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας, θα καθυστερήσουν οι συμφωνίες και θα μειωθεί η αξία των επενδύσεων.

Για άλλη μία ημέρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με την BNP, όπως είναι αναμενόμενο, αρνητική πρωταγωνίστρια.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,83%, κλείνοντας στις 17.170,60 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα