Το «μίνι κραχ» συγκλονίζει και τα ασιατικά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2007 08:58
UPD:09:01

Η μεγάλη πτώση σε Ευρώπη και ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/10/1397433.htm συμπαρασύρει σήμερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 3% (όπως στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης).

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επενέβησαν σε μία προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών, ρίχνοντας στις χρηματαγορές κεφάλαια.

Χαρακτηριστικές οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έριξε στην ευρωπαϊκή αγορά 130,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψει την ασφυξία στις χρηματαγορές, και της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επιχείρησε να τονώσει την αγορά διοχετεύοντας 24 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν την απαιτούμενη ανάγκη ρευστότητας, ενώ οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι μάλλον εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών παρά βελτιώνουν την κατάσταση. Πολλοί μάλιστα επενδυτές κάνουν λόγο για «μίνι κραχ» στις αγορές και αναζητούν ασφαλέστερες λύσεις για τις τοποθετήσεις τους προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις.

Ανάλογες ενέργειες έγιναν και από τις κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τράπεζες στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίασης ο δείκτης Nikkei κατέγραφε απώλειες 2,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα