Η εκλογική μάχη Τραμπ-Μπάιντεν επιβεβαιώνει τους φόβους για παρατεταμένη αβεβαιότητα

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 16:11
UPD:16:15
REUTERS/POOL

Tης Ζωρζέτ Ζολώτα 
[email protected]

Ενισχύονται οι φόβοι για μια παρατεταμένη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, με τον παράγοντα της αβεβαιότητας να υπερισχύει στις αγορές, καθώς το αποτέλεσμα των κρισιμότερων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες δεν αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Κατά τα φαινόμενα, οι Δημοκρατικοί μάλλον δεν θα υπερισχύσουν στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες για μια ομαλή έκβαση των εκλογών. Και εάν είναι κάτι που απεύχονται οι επενδυτές, είναι μια περίοδος μακράς αβεβαιότητας. Οι παράγοντες των αγορών συνειδητοποιούν πως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να ανακοινωθεί μετά από ημέρες, ενώ ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος να προσφύγει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη Δικαιοσύνη, όπως έχει ήδη απειλήσει ότι θα κάνει. Έντονες διακυμάνσεις παρουσιάστηκαν σε όλο το εύρος των χρηματιστηριακών ταμπλό.

Σε πρώτη φάση, η επικράτηση του κ. Τραμπ στις πολιτείες της Φλόριντα και του Τέξας οδήγησε το γουόν της Κίνας σε πτώση 1,4% έναντι του δολαρίου στις διεθνείς αγορές. Λόγω του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον τις Κίνας, το κινεζικό νόμισμα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο στις πολιτικές εξελίξεις των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημείωναν απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Europe Stoxx 600 να υποχωρεί έως και 1,3% πριν ανακάμψει 1,28%. Υψηλή ήταν επίσης η μεταβλητότητα στην προθεσμιακή αγορά των αμερικανικών μετοχών, με τις τιμές να ανακάμπτουν υστέρα από την πτώση που σημειώθηκε αφού ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε πως είναι ο νικητής των εκλογών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ψήφων σε όλες τις ΗΠΑ. Aνοδικά κινήθηκε και ο δείκτης του δολαρίου, διαγράφοντας την προγενέστερη πτώση που σημείωνε έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων. Το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,1602 δολάρια πριν σταθεροποιηθεί στα 1,1680 δολάρια.

Με το τοπίο να παραμένει ασαφές στις πολιτείες του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Ουισκόνσιν, που είναι από τις κρισιμότερες σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, η μάχη του κ. Τράμπ και του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, θα κριθεί μέχρι την τελευταία ψήφο. Αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg είπαν πως δύο είναι τα δυσμενή σενάρια: ένα εκλογικό αποτέλεσμα με οριακή διαφορά που μπορεί να οδηγηθεί στα δικαστήρια ή μια προεδρία του Μπάιντεν με τους Ρεπουμπλικάνους να υπερισχύουν στη Γερουσία. Λόγω του αμφίρροπου αποτελέσματος, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. «Η αβεβαιότητα που απορρέει από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που τελεί υπό αμφισβήτηση επιβεβαιώνει τους μεγαλύτερους φόβους των επενδυτών» σχολιάζει ο Νέιθαν Σίτς, επικεφαλής οικονομολόγος της PGIM Fixed Income, προσθέτοντας πως τα σενάρια για την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου τίθενται πια εκτός συζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα