Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, αρχής γενομένης από το β’ δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προκειμένου να συγκρατηθεί η ύφεση σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.
Με διαδικασίες-εξπρές σχεδιάζεται να προχωρήσει η 4η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να πέσουν «εδώ και τώρα» τουλάχιστον 900 εκατ. στην αγορά, ενώ από το τέλος Νοεμβρίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η καταβολή των επιδοτήσεων σε όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα», προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν με το κράτος «αρωγό» το στεγαστικό τους δάνειο. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τελικώς τις 160.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι ενέσεις ρευστότητας θα συνεχιστούν -και μάλιστα με εντατικότερο ρυθμό- και μέσα στον Δεκέμβριο. Μόνο μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα πέσουν στην αγορά 750 εκατ. ευρώ. Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής, ενώ στα 95 εκατ. εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικώς το νέο επίδομα θέρμανσης, το οποίο επίσης θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Ο νέος γύρος καταβολής αναδρομικών στους συνταξιούχους -κληρονόμους συνταξιούχων και συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης που αποχώρησαν από την αγορά εργασίας μετά τον Μάιο του 2016- θα φέρει επιπλέον 200 εκατ. στην αγορά. Έτσι, αθροιστικά, η ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ., δεδομένου ότι θα δοθούν και 300 εκατ. στους ανέργους υπό μορφή δύο επιδομάτων.
Μόλις προχθές ολοκληρώθηκε η τελευταία προθεσμία υποβολής αίτησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 και χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε μια ακόμη πληρωμή. Πιστώθηκαν συνολικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί 4.623 δικαιούχων του 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με ποσά 89,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 96.278, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,273 δισ. ευρώ.
Οι πληρωμές του 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα συνεχιστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Από το β’ δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσει ο κύκλος υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, η οποία θα έχει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά: 1. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί κατά την 4η φάση θα φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ. 2. Θα πρέπει να έχει καταγραφεί μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. 3. To 50% του ποσού που θα αναλογεί στην κάθε επιχείρηση ή στον κάθε επαγγελματία θα δίνεται υπό μορφή επιδότησης. 4. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι. Επίσης, δεν θα υπάρχει κριτήριο ύπαρξης ταμειακής μηχανής. Μόνη προϋπόθεση, να αποτυπώνεται μείωση εσόδων 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και να υπάρχει ελάχιστος τζίρος 300 ευρώ. 5. Όλες οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν υποχρεωτικά θα λάβουν τα χρήματα που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος ανεξάρτητα από το αν θα εμφανίζουν μείωση εσόδων 20%. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν επομένως να κάνουν χρήση και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν να επιδείξουν οικονομικά δεδομένα για το 2019 προκειμένου να γίνει η σύγκριση. 6. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις που θα χαρακτηριστούν πληττόμενες, θα δοθούν 1.000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα μισά θα είναι επιδότηση και τα μισά δάνειο. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αντισταθμίσει το γεγονός ότι οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα κλείσουν με κρατική εντολή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. 7. Για τους αυτοαπασχολούμενους που θα κλείσουν με κρατική εντολή, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα φτάνει στα 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ θα είναι «χάρισμα».
Αρχίζουν οι πληρωμές μέσω «Γέφυρας»
Με την υποβολή, συνολικά, 160.467 αιτήσεων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Ο αριθμός είναι μικρότερος συγκριτικά με τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί το καλοκαίρι για ένταξη έως και 320.000 δανειοληπτών, αλλά σαφώς μεγαλύτερος συγκριτικά με τη συμμετοχή που είχε καταγραφεί στην «ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κύρια κατοικία», όπου οι αιτήσεις περιορίστηκαν στις 4.000. Αρμόδια κυβερνητική πηγή που ερωτήθηκε σχετικά, υποστήριξε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη δεν θέλουν να απεμπολήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν «κούρεμα» της οφειλής τους μέσω του δικαστηρίου.
Επίσης, αρκετοί δανειολήπτες αρνήθηκαν να αποδεχτούν την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης στον μηχανισμό «Γέφυρα».
Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας των υποβληθεισών αιτήσεων, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα ξεκινήσει η φάση καταβολής της κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου, για 9 μήνες. Καταβολή που θα ξεκινήσει:
* Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.
* Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.
* Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.
Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.
Ενώ, η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.
Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το Κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:
* 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,
* 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,
* 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
* 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.