Talk of the market: Σκωτσέζικο ντους για τις αγορές οι εκλογές στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 11:05
UPD:11:10

Σκωτσέζικο ντους για τις αγορές η ροή αποτελεσμάτων από τις αμερικανικές εκλογέςμε τα πρακτορεία στοιχημάτων να δίνουν μήνυμα νίκης για τον Τραμπ τα ξημερώματα και την όλη διαδικασία να εξελίσσεται σε ντέρμπι, με ελαφρύ προβάδισμα Μπάιντεν, μέχρι που ο Τραμπ ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία μιλώντας για απάτη και προαναγγέλλοντας προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο.

Αυτό το γαϊτανάκι εξελίξεων με τίποτα δεν σημαίνει ότι πέφτει η αυλαία των αμερικανικών εκλογών ενώ προσθέτει βαθμό δυσκολίας στις επενδυτικές αποφάσεις προκαλώντας νευρικές διακυμάνσεις στις τιμές

Στην εγχώρια αγορά πάντως το ενδιαφέρον μονοπωλεί το θερμό μέτωπο της πανδημίας - με το σκορ των νέων κρουσμάτων να σπάει και το φράγμα των 2.000 χθες. Στο επίκεντρο οι παράπλευρες απώλειες για επιχειρήσεις και αγορά εργασίας. Υπό αυτές τις συνθήκες αναπόφευκτη φαντάζει η αναθεώρηση των προβλέψεων της κυβέρνησης για ύφεση 8% το 2020.

Στο Χρηματιστήριο, η διεθνής συγκυρία θα καθορίσει το momentum. Πάντως χθες η αγορά προϊδέασε για τάση κάλυψης από τον Γενικό Δείκτη μέρους από το χαμένο έδαφος. Χάρης στην στήριξη των τραπεζικών μετοχών χθες κατάφερε να αναρριχηθεί πάνω από τις 580 μονάδες ενισχυμένος κατά 2%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στα 42 εκατ. ευρώ. 

Ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας (13 εβδομάδων) επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού μέχρι αύριο. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων στις 7 Οκτωβρίου, ήταν -0,16% (ήτοι μείωση κατά 12 μονάδες βάσης από τη δημοπρασία του Αυγούστου).

Σύμφωνα με το Eurogroup η επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού Covid-19 και τα νέα μέτρα περιορισμού αύξησαν περαιτέρω την αβεβαιότητα και είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάκαμψη. Παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της κρίσης ενώ θεωρείται ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου υστέρησης της ανάπτυξης.

Απορροφά τους κραδασμούς της πανδημίας ο όμιλος Mytilineos που έκλεισε το εννεάμηνο με κύκλο εργασιών και EBITDA στα 1,341 δισ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 562 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία διατηρεί σήμερα συνολική ρευστότητα σε μετρητά και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ.

Θέσεις στην επαρχία, σε τουριστικές περιοχές και νησιά διερευνούν οι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου. Αυτή την τάση επιβεβαιώνουν και οι συζητήσεις της διοίκησης της Γαλαξίας με την βορειοελλαδίτικη Olla’, την εξαγορά της οποίας φέρεται να εξασφάλισε. Έτσι θέτει προϋποθέσεις για ενίσχυση μεριδίου στις τοπικές αγορές Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, όπου έχει παρουσία η τελευταία.

Στην εξαγορά της Logistics ΔΕΛΤΑ 4 ΑΕ προχώρησε ο όμιλος Εταιρειών Ten Brinke. Επίσης, τη διαχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΔΕΛΤΑ 4, ανέλαβε από 1.11.2020 η εταιρεία SEAGULL S.A., με εταιρική έδρα την Ζυρίχη και Γραφεία Διοίκησης στον Πειραιά, με διεθνή δραστηριότητα σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μεταφορών, αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Volkswagen AG για την πράσινη επένδυση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αστυπάλαια. Το έργο, που φέρει την ονομασία “Smart & Sustainable Island”, αφορά μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του δημοτικού στόλου και την εγκατάσταση δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων παρέχοντας ταυτόχρονα ισχυρά κίνητρα στους κατοίκους του νησιού να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά και προωθώντας πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης.

Η Jumbo κατάφερε να περιορίσει την πτώση πωλήσεων σε 7% στο δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2020 χάρης στις εντυπωσιακές της επιδόσεις (+12,7%) τον Οκτώβριο. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα