Γαλλία: Υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο, στις 47,5 μονάδες

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 10:57
UPD:11:12
EPA/IAN LANGSDON

Τον βραδύτερο ρυθμό σε 5 μήνες κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία τον Οκτώβριο, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε εν μέσω νέων περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Αναλυτικότερα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έπεσε στις 47,5 μονάδες τον Οκτωώβριο από 48,5 τον Σεπτέμβριο, οριακά καλύτερος από την προκαταρκτική ανάγνωση των 47,3 μονάδων.

Ο δείκτης απομακρύνθηκε περισσότερο από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την επέκταση μιας δραστηριότητας από τη συρρίκνωση, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, όταν η Γαλλία εξήλθε από το πρώτο lockdown.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν μια ανησυχητική τάση για την επιχειρηματική δραστηριότητα, που δείχνει ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και η εφαρμογή νέων περιορισμών έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά την οικονομία», δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Έλιοτ Κερ.

«Προχωρώντας στους χειμερινούς μήνες, η πτωτική πορεία είναι πιθανό να επιμείνει, ειδικά καθώς η υποχώρηση της δραστηριότητας των παρόχων υπηρεσιών αρχίζουν να διαχέονται στους αντίστοιχους κατασκευαστές τους», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο, η κυβερνητική απαγόρευση που είχε ως στόχο να σταματήσει την επανεμφάνιση των νέων κρουσμάτων της πανδημίας είχε ελάχιστη επιτυχία, οδηγώντας σε ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα.

Ενόψει των νέων περιορισμών, ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 46,5 μονάδες από 47,5 τον Σεπτέμβριο, αμετάβλητος από την προκαταρκτική ανάγνωση.

Η μείωση αυτή αντιστάθμισε τη βελτίωση του μεταποιητικού κλάδου, ο οποίος παρέμεινε σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα