Βουτιά τετραετίας στην Ευρώπη

Περιόρισε τις απώλειες στη Wall Street η Fed με νέα τόνωση της ρευστότητας
Σάββατο, 11 Αυγούστου 2007 00:01

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ημερήσια πτώση σε μια τετραετία για δεύτερη διαδοχική ημέρα σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το φόβο των επενδυτών ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και τις κερδοφορίες, ενώ στη Wall Street η Φέντεραλ Ριζέρβ «πάγωσε» τις ανησυχίες και οι απώλειες περιορίστηκαν μετά την κίνησή της να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα άλλα 16 δισ. δολάρια πέραν των 19 δισ. δολαρίων που χορήγησε το πρωί, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει το πρόβλημα ρευστότητας.

Σημαντική ήταν η πτώση των μετοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με τη μετοχή της βρετανικής Barclays να υποχωρεί κατά 5,1%, της ολλανδικής ABN Amro κατά 5%, της Royal Bank of Scotland κατά 3,9% και της Credit Suisse κατά 4,1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 είχε υποχώρησε κατά 2,86% στις 1.482,10 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Και οι 18 δείκτες των χρηματιστηρίων στη Δυτική Ευρώπη υποχώρησαν, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει απολέσει το 8,9% της αξίας του από την 1η Ιουνίου, όταν είχε κλείσει σε υψηλό 6,5 ετών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 232,9 μονάδες και έκλεισε με πτώση 3,71%, στις 6.038,30 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 διαμορφώθηκε στις 5. 448,63 μονάδες, με πτώση 3,13%, και στη Φραγκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 7. 343,26 μονάδες, χάνοντας 1,48%.

Οι Societe Generale και Deutsche Bank ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, οδηγώντας το στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τροφοδότησαν με χρήματα το τραπεζικό σύστημα για δεύτερη συνεχή ημέρα για να αναχαιτίσουν μια παγκόσμια πιστοληπτική κρίση. Η κίνησή τους συνοδεύθηκε από μια κοινή πρωτοβουλία των τραπεζών της Ασίας, οι οποίες συμμετέχουν σε μια εκστρατεία, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας και της Ελβετίας.

Ο Nikkei έκλεισε στο κατώτερο πενταμήνου με πτώση πάνω από 2%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα