Ελκυστικές ευκαιρίες στις ασιατικές κεφαλαιαγορές

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2007 23:26

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου που εξαπλώνεται στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές και παρασύρει στην κατηφόρα τις μετοχές διεθνώς δημιουργεί ελκυστικές αγοραστικές ευκαιρίες στις ασιατικές κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Οι επενδυτές θα πρέπει να θεωρήσουν τη σημερινή πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια ως μια ευκαιρία να αγοράσουν ασιατικές μετοχές, οι οποίες θα αυξηθούν με το τέλος της κρίσης, συστήνουν αναλυτές. Η Ασία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα συνεχίσει να δέχεται πλήγμα από έναν αυξανόμενο πανικό ανάπτυξης, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα όλα συνιστούν αγοραστικές ευκαιρίες στις αγορές της Ασίας. Οι αυξανόμενες περιπτώσεις κήρυξης στάσης πληρωμών και αδυναμίας εξυπηρέτησης ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης, δάνεια που δόθηκαν στους δανειολήπτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, έχουν πυροδοτήσει απώλειες μεταξύ των αντισταθμιστικών ταμείων και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών διεθνώς. Αυτές οι απώλειες μπορεί ακόμη να μην έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στεγαστικά δάνεια ύψους 2,28 δισ. δολαρίων που επέτρεψαν στους αγοραστές κατοικιών να πληρώσουν χαμηλά επιτόκια στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων και ως εκ τούτου υψηλότερα κυμαινόμενα θα καταλήξουν σε περιπτώσεις κήρυξης στάσης πληρωμών με τη λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου.

Οι αμερικανικές μετοχές ενδεχομένως να συμπεριφερθούν χειρότερα από εκείνες των άλλων αγορών λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής προοπτικής και στο ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί παράγουν πάνω από το ένα τρίτο των κερδών μεταξύ των εταιρειών στο δείκτη Standard & Poor's. Αντιθέτως, οι ασιατικές μετοχές θα ξεπεράσουν σε επίδοση, καθώς τα οικονομικά θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατηγικών αναλυτών.

Την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβανομένων της Citigroup Inc., General Electric Co. JP Morgan Chase &Co. και Wal-Mart Stores Inc. κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τελευταίας επταετίας. Πίσω από την πτώση τα νήματα κινούσαν αντισταθμιστικά ταμεία με περιορισμό θέσεων και πωλήσεις των πιο ρευστοποιήσιμων ονομάτων προκειμένου να καλυφθούν απώλειες σε άλλες αγορές. Η πτώση σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξάφνιασε πολλούς αναλυτές, αφού οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν καλύτερες κερδοφορίες, αλλά τα αντισταθμιστικά ταμεία προχωρούν στην κατοχύρωση κερδών από τα πρόσφατα ράλι στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης για να αυξήσουν τη ρευστότητά τους και να προχωρήσουν σε ελκυστικότερες αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα