Market Beat: Την τάση καθορίζουν τα γεωπολιτικά και λιγότερο το κλίμα διεθνώς

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 09:03
UPD:09:52

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην βελτίωση της εικόνας των διεθνών χρηματιστηρίων μπορεί να κρύβεται η μικρή πιθανότητα να σταματήσει και στην Αθήνα η κάθοδος την ορμή της οποίας ενδυνάμωσαν οι καθοδικές συνεδρίες της περασμένης εβδομάδας. Καθώς οι μεταβλητές για την πανδημία δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων το πλήθος των νοσηλευόμενων στις εντατικές και ο αριθμός των θανάτων εμφανίζουν εντυπωσιακή αύξηση. Επίσης αύξησαν το country risk οι τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Σήμερα οι ασιατικές αγορές προχώρησαν σε μια πρόσφατη κορυφή 2-1 / 2 ετών, τις ελπίδες των επενδυτών ενίσχυσαν α) ένα φορολογικό πακέτο των ΗΠΑ που φαίνεται πως δεν θα σκαλώσει σε πολιτικό αδιέξοδο β) οι προσδοκίες για ένα εμβόλιο κοροναϊού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ωστόσο τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κινέζικα δεδομένα εμπόδισαν την εκτίναξη στα ημερήσια κέρδη. Η ροή αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου πυκνώνει στις ΗΠΑ, με τι κυριότερες ανακοινώσεις να έρχονται από αύριο με Procter & Gamble, Philip Morris International (20/10), Abbott Laboratories, Verizon (21/10) και AT&T, Coca-Cola, Intel (22/10).

Με τέσσερις πτωτικές συνόδους στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα, οι θεσμικοί στην αθηναϊκή αγορά μετοχών ανέτρεψαν την ορμή των τιμών και εξαφάνισαν τα κέρδη της προηγούμενης, προσδίδοντας αρνητικό πρόσημο στην απόδοση του μήνα. Με τον Τραπεζικό δείκτη να χάνει -10,64% στη βδομάδα, το αποτέλεσμα είναι να αναζητείται τεχνικά ισχυρός πυθμένας για τον κλάδο που βαραίνει στη διαμόρφωση του 25άρη και του μέσου όρου.

Από την εικόνα των συναλλαγών στα διεθνή χρηματιστήρια έγινε σαφές ότι οι Επενδυτές φοβούνται ότι η έξαρση της πανδημίας και η έλλειψη ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, θα επιδράσουν αρνητικά στην Παγκόσμια Οικονομία. Οι επενδυτές στο ΧΑ θεώρησαν την κατάσταση πιο επιβαρυμένη, αφού μέτρησε επίσης η αύξηση του ρίσκου Χώρας, εξαιτίας των νέων ερευνών του “Oruc Reis” αλλά και η έξαρση της πανδημίας, με αντίδραση των αρμοδίων το πρώτο τοπικό lockdown στην Κοζάνη. Η αγορά μας δεν κατάφερε να συντονιστεί πλήρως με το διεθνές κλίμα και έτσι, ο ΓΔ από επίπεδα πάνω από τις 650 μονάδες, σταμάτησε την κάθοδό του οριακά πάνω από τις 620. Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν πτώσεις της τάξη ς του -1%, με αυτούς στη Wall Street να συσσωρεύουν με οριακές εβδομαδιαίες μεταβολές.

Με μόνο πραγματικό όπλο ως τώρα την απόσταση και τις μάσκες, η τάση του μεγέθους των κρουσμάτων ανά ημέρα έγινε ρυθμιστής των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών. Οι ειδήσεις το Σαββατοκύριακο ανέφεραν τα ημερήσια κρούσματα του COVID-19 ανήλθαν στην τιμή ρεκόρ των 400 χιλιάδων. Αλλά το χειρότερο ήταν πως την περασμένη βδομάδα τα κρούσματα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 150 χιλιάδες ανά μέρα, όταν την δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη ο μέσο όρος ήταν 100 χιλιάδες ημερησίως. Μέσα σε αυτό το κλίμα διεθνώς, μετά από μια σταθεροποιητική εβδομάδα για τις αμερικάνικες αγορές και μια ελεγχόμενα καθοδική για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Αθήνα εμφάνισε απώλειες της τάξης του -5%.

Γιατί στο παγκόσμιο rebound της Παρασκευής, εδώ η αντίδραση ήταν οριακή, ενώ τις μέρες της παγκόσμιας κατρακύλας, η επιθετικότητα των γειτόνων γέννησε τάσεις φυγής από το ρίσκο πολλαπλάσιας ισχύος από τις διεθνείς. Οι εκτός Ελλάδας διαχειριστές σε σχέση με την ένταση στα γεωπολιτικά έδειξαν να ανησυχούν περισσότερο και ήδη, αυτή η επιφυλακτικότητα μετράει μέρες. Θεωρούμε πως η δικαιολογημένη αποστασιοποίηση από αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν ελληνική πραγματικότητα, τους καθιστά πιο αντικειμενικούς. Στην εβδομάδα των τεσσάρων πτωτικών δεν πήραν πίσω μόνο τα κέρδη από την δεύτερη του Οκτώβρη, της ΔΕΗ και των τραπεζικών blue chip, αλλά και από τα 25. Η είσοδος σε διακεκαυμένη ζώνη διάρκειας δυο εβδομάδων γίνεται πανηγυρικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς νικητή στη μάχη “ταύρων” και “αρκούδων” ξεκινά το καυτό δεκαπενθήμερο

Οι μετοχές παγκόσμια ανέκαμψαν την Παρασκευή, ενώ τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το δολάριο αναγκάστηκαν σε κινήσεις άμυνας, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στις ειδήσεις ότι η φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc θα μπορούσε να έχει ετοιμάσει εμβόλιο κατά του κοραναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να σταματήσει από την αναζωπύρωση της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κράτησαν τις τιμές του πετρελαίου υπό πίεση και οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων πλησίασαν τα χαμηλά των επτά μηνών. Για αυτό, δύο από τους τρεις μεγάλους δείκτες μετοχών των ΗΠΑ επέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη μέχρι το τέλος της συνεδρίας, με τον S&P 500 να έχει οριακή μεταβολή, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε +0,4%. Ο Nasdaq Composite όμως πέρασε σε απώλειες, τερματίζοντας στο -0,4%.

Οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν άνοδο 3,8% και η μετοχή είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα κέρδη του S&P 500 την Παρασκευή. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για έγκριση από το Ηνωμένο Βασίλειο, το συντομότερο στα τέλη Νοεμβρίου, για το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech. Για το έτος όμως, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υστερήσει έναντι αυτών στις ΗΠΑ και την Ασία.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει μειωθεί σχεδόν -12% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με αύξηση +8% στον S&P 500 και κέρδη +5% στον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας.

Η ελπίδα οδηγός των Αγορών

Όταν μελετηθούν τα δεδομένα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, διαπιστώνεται πως δεν είναι όλα τόσο εξαιρετικά. Οι κίνδυνοι από την πανδημία συνεχίζουν να μεγαλώνουν, με αρκετές πολιτείες να δείχνουν τώρα επίπεδα ανάπτυξης κρουσμάτων που θέτουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπό σοβαρή πίεση. Ενώ η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, και συνεχίζεται η προσπάθεια επιστροφής στα μισά των, προ πανδημίας, επιπέδων απασχόλησης.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ έφτασε το ρεκόρ 3,132 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2020, υπερδιπλασιάζοντας το έλλειμμα του 2019, λόγω των μαζικών δαπανών διάσωσης των πληγέντων με τα μέτρα αντιμετώπισης του κοραναϊού, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή. Το έλλειμμα υπερδιπλασίασε το προηγούμενο ρεκόρ των 1,416 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο οικονομικό έτος 2009, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπάλευαν μια χρηματοπιστωτική κρίση. Στις τις αγορές δε, έχει αναπτυχθεί σημαντική αστάθεια γύρω από τη ροή των ειδήσεων: το προηγούμενο υψηλό, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ακολουθήθηκε αμέσως από μια πτώση σχεδόν 10% καθώς τα υγειονομικά νέα επιδεινώθηκαν.

Τελικά για αρκετούς αναλυτές τις αγορές οδηγεί η ελπίδα. Καθώς οι εκλογές αρχίζουν να φαίνονται λιγότερο αβέβαιες, οι αγορές ελπίζουν για ένα καθαρό και γρήγορο εκλογικό αποτέλεσμα και για άλλον ένα γύρο δημοσιονομικών κινήτρων λίγο αργότερα. Καθώς οι θεραπείες COVID βελτιώνονται και καθώς ένα εμβόλιο πλησιάζει, οι αγορές ελπίζουν ότι η πανδημία θα σταματήσει σύντομα και η χώρα θα ξανανοίξει. Και καθώς τα εταιρικά κέρδη βελτιώνονται, οι αγορές ελπίζουν ότι οι εταιρείες θα επανέλθουν στο φυσιολογικό κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους, αφού θα ανοίξει ξανά η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις

Συνοψίζοντας, οι αγορές τώρα διαπραγματεύονται αποτιμώντας: ομαλές εκλογές, ένα μεγάλο δημοσιονομικό κύκλο κινήτρων, το τέλος της πανδημίας, την επιστροφή στις αρχές του επόμενου έτους της οικονομίας στην κανονικότητα του 2019. Εάν όλα αυτά συμβούν, τότε οι τρέχουσες τιμές, με βάση τα επιτόκια που παραμένουν χαμηλά, φαίνονται να έχουν στήριξη. Εάν συμβούν όλα αυτά, τότε θα μπορούσαμε να δούμε τις αγορές να κινούνται ακόμη υψηλότερα.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι μερικά από τα καλά νέα μπορεί να μην συμβούν. ΟΙ ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ο ιός εξακολουθεί να είναι υπό έλεγχο σε πολλές πολιτείες, αλλά δεν ελέγχεται σε πολλές άλλες. Ενώ η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, εκκρεμούν περισσότερες ζημίες καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους και τις προηγούμενες πληρωμές επιδομάτων από προγράμματα τόνωσης. Και ενώ τα νέα για το εμβόλιο και τη θεραπεία είναι καλά, δεν έχει ακόμη εγκριθεί τίποτα και συνεχίζουν να εμφανίζονται εμπόδια.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη εβδομάδα εκπνοής των σειρών του Οκτωβρίου στα παράγωγα, στο 61,11% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες, ενώ εκτός από τον Nasdaq που αποδίδει άνω του +30%, τα κέρδη του στο 2020 αύξησε σημαντικά το χρηματιστήριο της Σαγκάης, ενώ πέρασαν το +7,8% του S&P500 με τον Dow να εμφανίζει οριακά. Παράλληλα σε bear market με απώλειες άνω του -20%, παρέμειναν το ισπανικό χρηματιστήριο και του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή +0,19% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +7,83%. Ο Dow, με άνοδο +0,07%, αποδίδει στο 2020 +0,24%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,05%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -3,18%, ενώ ο Russell 2000 που υποχώρησε κατά -0,23%, έχει απώλειες -2,08% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +0,79%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +30,08%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -1,61% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -21,52%. Ο DAX έπεσε -1,09%, και στο 2020 αποδίδει -2,57%, ο CAC είχε μεταβολή -0,22%, ενώ στο 2020 αποδίδει -17,43%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -1,46%, και στο έτος επίδοση -28,27%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,05%, στο έτος πέφτει -17,51%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε κατά -0,77%, και στο 2020 υποχωρεί -11,63%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,85%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -14,99%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -1,56%, χάνει φέτος -13,01%. Ο χρυσός με απώλειες -1,72%, βρέθηκε στα 1902,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +24,94%. Σημειώθηκε άνοδος +0,64%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 40,78 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -33,21%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,77%, στο 2020 χάνει -0,93%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -2,20%, με επίδοση στο έτος +6,45%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -1,65%, και στο 2020 χάνει -3,42%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,95%, και στο 2020 υποχωρεί -13,63%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,55% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +8,94%.

Αναδυόμενες αγορές και πανδημία

«Είμαι αρκετά απαισιόδοξος για τον αναδυόμενο κόσμο. Το ασφάλιστρο κινδύνου που θα πρέπει να απαιτήσετε για να επενδύσετε στις αναδυόμενες αγορές αυξάνεται συνεχώς». Δήλωσε ο επικεφαλής της BlackRock Larry Fink σε μια διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών. Είπε ότι η πανδημία COVID-19 φορολογεί τις αναδυόμενες οικονομίες και τα συστήματα υγείας τους περισσότερο από τις ανεπτυγμένες χώρες, η απο-παγκοσμιοποίηση βλάπτει τις χώρες που εξαρτώνται από τα εμπορεύματα και η ομάδα είναι πιο ευαίσθητη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Όταν μιλάμε για την αλλαγή του κλίματος και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα προκαλέσει μια ανακατανομή των κεφαλαίων μέρος αυτής της ανακατανομής είναι η μετακίνηση από τον αναδυόμενο κόσμο».

Εκτός από αυτές τις μακροοικονομικές τάσεις παγκόσμια, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις των αναδυόμενων οικονομικά χωρών πλήττει περαιτέρω τα περιουσιακά τους στοιχεία. Βλέπει ένα μέλλον με ανατροπές κυβερνήσεων σε κάποιες αναδυόμενες χώρες και ενώ μια κυβέρνηση θα αποφάσιζε να αυξήσει πολύ το χρέος, έρχεται νέα κυβέρνηση και ξαφνικά εμφανίζουν διαφορετικές συμπεριφορές, φαινόμενο που δεν δημιουργεί καμία εμπιστοσύνη για τους κατόχους χρεών.

Εκλογές και προσδοκίες

Από την ανάλυση του Dr Ed Yardeni ξεχωρίσαμε την αναφορά του για το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διακρίνεται από χαμηλή πολιτική φόρτιση: Φυσικά, όταν ένα καθεστώς αλλάζει τόσο ριζοσπαστικά όσον αφορά τους φόρους, όπως η μετάβαση από τον Τραμπ στο Μπάιντεν θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση. Ωστόσο, τα προγράμματα δαπανών που προτείνονται στο πρόγραμμα Μπάιντεν σίγουρα θα παροχετεύσουν πολλά χρήματα στην οικονομία. Επομένως, το bull market στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί κάτω από μια διακυβέρνση Μπάιντεν, αν και οι νικητές και οι ηττημένοι είναι πιθανό να είναι πολύ διαφορετικοί αν προκύψουν άλλα τέσσερα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ έναντι τεσσάρων ετών του Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο ισχυρό πρόσωπο στην Ουάσινγκτον όσον αφορά την επιρροή στο χρηματιστήριο είναι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell που είναι πιθανό να εκπληρώσει την πρώτη τετραετή θητεία του έως τον Φεβρουάριο του 2022. Φαίνεται ότι έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι το τέλος της θητείας του. Πιθανότατα δεν θα διοριστεί ξανά αν ο Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Πιθανότατα θα είναι αν ο Μπάιντεν κερδίσει, αλλά μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει σε άλλες αναζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μπορεί να προσβλέπει σε ένα ακόμη έτος εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής υπό τον Powell.

Τον Πάουελ θεωρεί ικανό για περιστροφή γύρω από άξονα που καθορίζει ο οικονομικός ρεαλισμός. Είναι γνωστή η κυβίστηση στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια. Αντί να τα αυξάνει, τα μείωσε τρεις φορές πέρυσι. Σαν απάντηση στην πανδημία, στράφηκε στη σύγχρονη νομισματική θεωρία. Ήταν εναντίον της πριν από την πανδημία. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ήταν ξεκάθαρά υπέρ.

ΧΑ

Εβδομάδα βιαίας ανατροπής της ανοδικής ορμής

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -4,80%, με επίδοση για τον Οκτώβριο -0,73%, ο 25άρης υποχώρησε κατά -5,56%, και στο δέκατο μήνα -2,11%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,90%, ενισχύεται στο μήνα +5,11%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -32,34%, ο 25άρης -36,39% και ο FTSEM -24,63% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η πρώτη σύνοδος της βδομάδας χαρακτηρίστηκε από την υπεροχή της προσφοράς από τις 10:30 ως 17:20. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,40%), ενώ κέρδη από τα blue chip, εμφάνισαν μόνο ΕΕΕ +0,23%, και ΟΤΕ +0,08%. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,16% οδηγήθηκε στις 637,39 από 651,47 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1511,65 από 1547,89 με πτώση -2,34%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,128 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,310 εκατ. για ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ. Την Τρίτη είχαμε πτωτική τάση και νευρική στάση διεθνώς αρχικά, αλλά στις ΗΠΑ ήταν σαφής η διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,17% οδηγήθηκε στις 636,32 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1508,63 με πτώση -0,20%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,27%), αλλά η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 2) έναντι των καθοδικών (14 από 23) και ένα την ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,502 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,743 εκατ. για ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Την Τετάρτη μετά από ένα ανοδικό διάστημα από τις 10:30 ως 11:23, οι πιέσεις κυριάρχησαν και επηρέασαν συνολικά αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,14%) των οποίων ο δείκτης πέρασε κάτω από σημαντικές ως τότε στηρίξεις. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,55% οδηγήθηκε στις 632,81 μονάδες, όταν ο 25άρης, με πτώση -0,75%, έκλεισε στις 1497,30. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,617 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,109 εκατ. για ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ. Την Πέμπτη είχαμε επανάληψη της δυναμικής της Δευτέρας και την εγγραφή του κατώτερου εβδομάδας που ήταν οι 617,13 μονάδες, όταν το ανώτερο ήταν το άνοιγμα της Δευτέρας στις 647,45. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,18%), ενώ από τα blue chip, “διασώθηκε” μόνο η ΤΕΝΕΡΓ με το 0,00%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,835 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,501 εκατ. για ΟΤΕ ΜΥΤΙΛ ΚΜΟΛ και ΟΠΑΠ, ενώ ο ΓΔ με μεταβολή -2,14% οδηγήθηκε στις 619,26 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1462,73 υποχωρώντας -2,13%. Η τελευταία σύνοδος της βδομάδας απογοήτευσε, κυρίως διότι στα χρηματιστήρια διεθνώς σημειώθηκε άνοδος σημαντική, ενώ στην Αθήνα ήταν σχεδόν οριακή. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,081 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,410 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +0,15% οδηγήθηκε στις 620,18 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1461,77 με πτώση -0,07%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,562 από 45,224 δις ευρώ στις 9/10. Το ψαλίδισμα έγινε με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 39,6 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 3,2 εκατ. Την ίδια περίοδο είχαμε επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,779% από 0,861% την προηγούμενη Παρασκευή 9/10.

Η στατιστική εικόνα των blue chip ήταν ανάμεσα στις χειρότερες στο 2020 Με μεταβολή ανάμεσα στο -4,25% και -5,75% που είναι της ίδιας τάξης με των βασικών δεικτών συναντάμε τις ΑΡΑΙΓ -4,25% και (-5,48% στο μήνα), ΟΠΑΠ -4,55% και (+0,99%), ΜΥΤΙΛ -4,57% και (+3,60%), ΔΕΗ -5,16% και (+3,05%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,18% και (+1,63%), και ΕΛΠΕ -5,72% και (-1,31%). Νικητές της εβδομάδας όσα έχασαν από -0,3% ως -3,76% ήτοι ΤΕΝΕΡΓ -0,34% και (+4,04%), ΣΑΡ -1,10% και (+5,39%), ΕΕΕ -1,21% και (-0,05%), ΤΙΤC -1,90% και (+2,89%), ΑΔΜΗΕ -2,14% και (-2,56%), ΕΥΔΑΠ -2,23% και (-1,20%), ΛΑΜΔΑ -2,30% και (-0,36%), ΦΡΛΚ -2,44% και (+5,82%), ΟΤΕ -3,70% και (-0,57%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,73% και (+5,52%), ΟΛΠ -3,76% και (+4,19%). Στον αντίποδα οκτώ με πτώση από -6% και άνω ΕΥΡΩΒ -13,33% και (-13,86%), ΜΟΗ -12,00% και (-12,44%), ΕΤΕ -10,58% και (-3,70%), ΜΠΕΛΑ -9,21% και (-11,93%), ΠΕΙΡ -8,91% και (-3,00%), ΑΛΦΑ -8,11% και (-4,25%), ΒΙΟ -6,26% και (+10,80%), ΕΧΑΕ -5,99% και (-2,66%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Κυρίαρχες οι σειρές Νοεμβρίου και οι μετριοπαθώς δυσοίωνες προσδοκίες

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο στο μεγαλύτερο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,12 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 0,96 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 13:41 λίγο πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση τω σειρών Οκτωβρίου και ήταν οι 1474,61 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1460,61 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1466,08. Το κλείσιμο στις 1461,77 από 1462,73 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,07% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,046 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 402 συμβόλαια. Άλλαξαν επίσης χέρια 634 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1473,00 μονάδες κατώτερο τις 1455,50 και τελευταίες πράξεις στις 1458,75 από 1464,00 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 3287 από 2992 ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 80 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου και έμειναν ανοικτά 141 από 81 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 1458,00 από 1462,50 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μέτριο. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 27 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1450 ως τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 7 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1475 και τις 1500 μονάδες. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου, που έγινε κυρίαρχη σήμερα μετά το μέσο της διαπραγμάτευσης, διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1450 μονάδες. Αλλά δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια στη σειρά Δεκεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 15.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 13.889 για ΕΤΕ, στα 6000 για ΠΕΙΡ, στα 5000 για ΤΕΝΕΡΓ και στα 1000 για ΑΡΑΙΓ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -4,80%, με επίδοση για τον Οκτώβριο -0,73%, ο 25άρης υποχώρησε κατά -5,56%, και στο δέκατο μήνα -2,11%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,90%, ενισχύεται στο μήνα +5,11%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -32,34%, ο 25άρης -36,39% και ο FTSEM -24,63% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,562 από 45,224 δις ευρώ στις 9/10. Το ψαλίδισμα έγινε με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 39,6 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 3,2 εκατ. Την ίδια περίοδο είχαμε επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,779% από 0,861% την προηγούμενη Παρασκευή 9/10.

Με καλύτερη εκ των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών τη συσσώρευση, φαίνεται να συγκλίνουν εκεί οι εγχώριοι αναλυτές, αναφορικά με την είσοδο στη βέβαιη νευρικότητα των επόμενων ημερών. Αιτία της στροφής σε επιφυλακτικές τοποθετήσεις είναι η επαναπροσέγγιση του μέσου όρου στα κατώτερα επίπεδα της ζώνης συσσώρευσης που προτιμούν να κινούν την αγορά οι ξένοι θεσμικοί, μέσα από την επιμονή τους να μειώνουν θέσεις στις ελληνικές μετοχές.

Ο  Πέτρος Τσούρτης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec. σημείωσε λακωνικά: “Πτωτική η εβδομάδα που πέρασε λόγω της αύξησης του ρίσκου Χώρας, εξαιτίας των νέων ερευνών του “Oruc Reis” αλλά και της έξαρσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα το πρώτο τοπικό lockdown στην Κοζάνη, έως το τέλος του μήνα. Η τεχνική εικόνα του ΓΔ έχει επιδεινωθεί. Πρώτο σημείο στήριξης οι 600-610 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 635 μονάδες (ΚΜΟ 20). Δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία της Ελληνικής Αγοράς την επόμενη εβδομάδα”. Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Εκ νέου σε κρίσιμες στηρίξεις (ζώνη των 620 - 610 μονάδων) βρίσκεται ο ΓΔΧΑ, μετά και την χθεσινή υποχώρηση. Πάραυτα, η συσσώρευση αποτελεί ακόμα το βασικότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, έστω και με διεύρυνση των ορίων, τα οποία εκτιμούμε ότι θα είναι ελεγχόμενα στην παρούσα φάση”. Η Beta Sec. εκτιμά: “Οι Επενδυτές θα παραμείνουν αμέτοχοι αναζητώντας κάποια θετικά σημάδια για αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, ή νέα για επιτυχημένα μέσα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, επαναφέρει το σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης του ΓΔ προς τις 600 μονάδες”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Για μια ακόμα εβδομάδα επαναλήφθηκε το μοτίβο υποχώρησης προς τα γνώριμα επίπεδα των πρόσφατων στηρίξεων της Αγοράς, αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας των Επενδυτών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο και στα νούμερα των κρουσμάτων της πανδημίας. 

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, οδηγώντας σε τοπικά lockdowns τα οποία έχουν σαφές αντίκτυπο σε οικονομικούς κλάδους, όπως η Εστίαση, οι Μεταφορές και ο Τουρισμός.

Την ίδια στιγμή η γεωπολιτική ένταση αναζωπυρώθηκε, επαναφέροντας ακόμα και σενάρια εμπλοκής στο τραπέζι, τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν στο ήρεμο επενδυτικό κλίμα.

Είναι προφανές ότι σε αυτούς τους δύο παράγοντες έχει πλέον εστιάσει το σύνολο της Αγοράς την προσοχή του και είναι αναμενόμενη η επιφυλακτικότητα που βγαίνει, ακόμα και σε θετικά ακούσματα ειδήσεων όπως η διαπραγμάτευση των Ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα επιτοκίων που συνιστούν ιστορικά χαμηλά.

Στο εξωτερικό πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ήταν μικτή, καθώς ο Χρηματοοικονομικός κλάδος επηρεάζεται από έκτακτα κέρδη και ζημιές, οι Αεροπορικές Εταιρείες καταγράφουν ιλιγγιώδεις ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ στο Εμπόριο οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν εξισορροπήσει τις απώλειες από το επίγειο δίκτυο.

Η γενική αίσθηση των πρώτων αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, είναι ότι οι αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές, ενώ ο ρυθμός της βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο ήταν σημαντικά καλύτερος. Σε ότι αφορά την προοπτική των επόμενων τριμήνων, οι Διοικήσεις των Εταιρειών δείχνουν ακόμα επιφυλακτικές και αναμένουν ένα πειστικό σινιάλο από μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού, προκειμένου να διατυπώσουν μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης, τεχνικά, επέστρεψε στην ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων. Αναμενόμενα όλα τα σήματα αγορών αναιρέθηκαν, ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε “καθοδικό χάσμα” με άνω όριο τις 627 μονάδες, το οποίο φαίνεται ότι δοκιμάζει να κλείσει ο ΓΔ. Οι ταλαντωτές είναι ξανά σε ουδετερότητα και όλο αυτό μεταφράζεται σε αναμονή, καθώς ουδείς εκ των αγοραστών και των πωλητών, στην περίοδο μετά τον Μάιο, δεν έδειξε ισχύ τέτοια που να οδηγήσει το Δείκτη σε διαφυγή εκτός του εύρους μεταβλητότητας.

Ως εκ τούτου μάλλον η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά πλάγιας κίνησης και μόνο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, δίνοντας ένα νέο καθοδικό περιθώριο.

Χωρίς ιδιαίτερα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα η ερχόμενη εβδομάδα από το οικονομικό πεδίο. Εκτός απροόπτου θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση της νικήτριας Κοινοπραξίας για την γραμμή 4 του Μετρό, μεταξύ των δύο Σχημάτων που έχουν φθάσει στην τελική φάση (Άκτωρ – Άβαξ), ενώ είναι πολύ πιθανή και η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων της  ΑΛΦΑ +0,61% ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα τρέξει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, εισηγμένο στο Χ.Α.

Την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις δύο πιστοληπτικών αξιολογήσεων για το Ελληνικό αξιόχρεο (DBRS και S&P), οι οποίες θα έχουν αναφορές για τις προθέσεις των Οίκων αξιολόγησης όταν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα (ή σε κάποιο σημαντικό βαθμό της), καθώς και την άποψή τους για τις τάσεις στο Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές προχώρησαν σε μια πρόσφατη κορυφή 2-1 / 2 ετών σήμερα Δευτέρα 19/10, ενισχυμένες από τις ελπίδες για ένα δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ και από τις προσδοκίες για ένα εμβόλιο κοροναϊού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Αν και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κινέζικα δεδομένα δεν επέτρεψαν να κρατήσει κέρδη η αγορά της Σαγκάης.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,6% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κερδών του, υποχωρώντας ελαφρώς στις 8:30 δική μας ώρα στο +0,56% μετά τα στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τρίτου τριμήνου από την Κίνα. Ο δείκτης έχει αυξηθεί σε οκτώ από τις τελευταίες 10 συνεδρίες εν μέσω ενός ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου που ενισχύονται από τις ελπίδες για ένα εμβόλιο κοροναϊού και τις προσδοκίες για το λεγόμενο «μπλε κύμα», το οποίο φέρνει τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν υψηλότερα, αν και ο δείκτης blue-chip στις 8:30 δική μας ώρα υποχωρεί -0,48% αφού τα στοιχεία του ΑΕΠ της Κίνας ήταν κάτω από τις προβλέψεις, αν και ξεχωριστοί μηνιαίοι δείκτες έδειξαν επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας (ΑΕΠ) αυξήθηκε 4,9% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, κατώτερο από τη μέση πρόβλεψη για αύξηση 5,2%.

Οι μηνιαίοι δείκτες ξεπέρασαν τις προβλέψεις - η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε 6,9% τον Σεπτέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, όταν οι αναλυτές έψαχναν για κέρδος 5,8% μετά από αύξηση 5,6% τον Αύγουστο. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 3,3% τον προηγούμενο μήνα από ένα χρόνο νωρίτερα έναντι των προσδοκιών για αύξηση 1,8%.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei της Ιαπωνίας και ο δείκτης αναφοράς Αυστραλίας αυξήθηκαν ο καθένας κατά +1,1% στο πρώτο μέρος. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα ο Nikkei ήταν στο +1,16% και ο ASX στο +0,85%.

Ενισχύοντας το γενικό συναίσθημα, ο φαρμακοποιός Pfizer Inc PFE.N δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να έχει ετοιμάσει ένα εμβόλιο κοραναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο +0,6% στις ασιατικές συναλλαγές, αφού η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν αισιόδοξη για μια νομοθεσία που θα αντιπροσωπεύει ένα ευρύ πακέτο ανακούφισης που θα μπορούσε να προωθηθεί πριν από τις εκλογές. Αλλά με τον συνομιλητή της στη διαπραγμάτευση τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, στη Μέση Ανατολή έως την Τρίτη, ένα τέτοιο χρονικό πλαίσιο φαίνεται να είναι υπερβολικά αισιόδοξο, ανέφεραν οι αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα