Απομακρύνονται τα δυσοίωνα σενάρια

Αύξηση 2,8% των πωλήσεων νέων κατοικιών τον Ιούλιο
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2007 00:01
UPD:01:22

ΤΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ θετικά στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής αγοράς κατοικιών απομάκρυναν τα δυσοίωνα σενάρια για ύφεση της οικονομίας και επανέφεραν -έστω και τελευταία στιγμή- τους ταύρους στις αγορές.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για αύξηση 2,8% των πωλήσεων νέων κατοικιών τον Ιούλιο αλλά και σημαντική ενίσχυση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες, που κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχαν απώλειες, βρέθηκαν και πάλι σε θετικό έδαφος.

Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,77%, ενώ ο Nasdaq ήταν στο +0,9%. Ενισχυμένος κατά 0,7% εμφανιζόταν ο S&P 500.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις αναλυτών αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Countrywide την Πέμπτη, που προέβλεπε «παρατεταμένη κρίση στην αγορά στέγης, που απειλεί με ύφεση την οικονομία». Στήριγμα στους δείκτες προσέφερε και η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού.

Οι μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες, όπως οι Exxon Mobil και η Valero Energy, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο με κέρδη κοντά στο 2%. Μεταξύ των κερδισμένων ήταν και η Home Depot., μετά το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ότι εξετάζει το ενδεχόμενα να μειώσει την τιμή πώλησης της μονάδας HD Supply δολάρια προκειμένου να διασώσει τη συμφωνία πώλησης με τα private-equity Bain Capital, Carlyle Group και Clayton Dubilier & Rice.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια παρουσίαζαν έως νωρίς το απόγευμα διορθωτικές απώλειες για να λάβουν αργότερα το σήμα ανόδου από τις ΗΠΑ και να κλείσουν τελικά για έκτη συνεχή συνεδρίαση με οριακά κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE-Eurofirst 300 έκλεισε στο +0,33% στη χθεσινή συνεδρίαση και με κέρδη 2,8% σε εβδομαδιαία βάση. Στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ στο Παρίσι ο CAC έκλεισε με κέρδη 0,8%.

Οριακές απώλειες (0,1) είχε ο DAX στη Φραγκφούρτη. Στους κερδισμένους και εδώ οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την Eni να ενισχύεται κατά 1,6% και την Τotal κατά 1,4%. Στο Τόκιο, ο Νikkei έκλεισε με πτώση 0,4%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα