Επανήλθαν οι φόβοι στις αγορές

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007 00:01
UPD:00:53

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά ύστερα από μία περίπου εβδομάδα, ενώ σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 100 μονάδες από την αρχή της συνεδρίασης εν μέσω ανησυχιών ότι η εξάπλωση της κρίσης στον παγκόσμιο πιστοληπτικό τομέα θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Των απωλειών ηγήθηκαν μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς η κίνηση της Merrill Lynch να υποβαθμίσει σε «neutral» από «buy» τη Lehman Brothers, τη Bear Stearns και τη Citigroup, διαβλέποντας μείωση της κερδοφορίας τους λόγω investment banking, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος.

Τόσο η Lehman όσο και η Bear Stearns, αναμένεται να επηρεαστούν δυσμενώς από την εξάρτησή τους από την αγορά δανεισμού, ενώ και η κερδοφορία της Citigroup εκτιμάται ότι θα διαταραχτεί από τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης.

Τα επίπεδα - ρεκόρ που έχουν αγγίξει οι πτωχεύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων χορήγησης στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πιστωτική αγορά.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Lehman έχει υποχωρήσει κατά 31% και της Bear Stearns κατά 27% από την αρχή της χρονιάς στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον εν λόγω κλάδο.

Ακόμη, αρνητικό αντίκτυπο είχε στους επενδυτές η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα δύο ετών, από την εποχή του τυφώνα «Κατρίνα», που σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,90% στις 6.102,20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 2,08% στις 5.474,17 μονάδες και ο DAX κατά 0,74% στις 7.430,24 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Η Societe Generale και η Deutsche Bank ηγήθηκαν της πτώσης. Η Deutsche Post υποχώρησε μετά και τη σύσταση πώλησης που διατύπωσε για τη μετοχή της η Goldman Sachs.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,8% στις 364,42 μονάδες, μετά το επί επτά ημέρες ανοδικό σερί.

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε και η μετοχή της Barclays, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τις φήμες για «έκθεσή» της σε δανεισμό εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα