ΕΚΤ: Αγόρασε λιγότερο ιταλικό και ισπανικό χρέος το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 12:13
UPD:13:05
REUTERS/Ralph Orlowski

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε λιγότερο ιταλικό και ισπανικό δημόσιο χρέος κατά τους τελευταίους 2 μήνες, καθώς η πίεση και στις 2 χρεωμένες χώρες ατόνησε παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες Δευτέρα.

Η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα αξίας 26,8 δισ. ευρώ και 18,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα ποσά αυτά ήταν ελαφρώς μεγαλύτερα από το ποσοστό χρέους που μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ για τις 2 χώρες, ωστόσο η απόκλιση ήταν μικρότερη από ότι κατά την άνοιξη, όταν η αύξηση του κόστους δανεισμού ανάγκασε την ΕΚΤ προχωρήσει σε μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων των 2 χωρών.

Η Ιταλία ήταν η χώρα της Ευρωζώνης, όπου το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αργότερα ξεπεράστηκε από την Ισπανία, η οποία μετρά περισσότερους από 32.000 θανάτους.

Συνολικά, η ΕΚΤ αγόρασε κρατικό χρέος αξίας 126,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ τους τελευταίους δύο μήνες, συν 38,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα