Talk of the market: Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 11:37
UPD:11:37

Οι εξελίξεις γύρω από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές. Μικτή εικόνα στην Ευρώπη στις πρώτες ώρες συναλλαγών, θετικό πρόσημο στην Αθήνα, με την αβεβαιότητα να συντηρεί χαμηλά τον όγκο συναλλαγών.

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά τις επαφές του στην Άγκυρα με Ερντογάν και Τσαβούσογλου θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες επιχείρησε να στείλει χθες η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση, που έδωσε το παρόν στην παρουσίαση του νέου λογοτύπου της επιχείρησης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε σειρά προσφορών στους λογαριασμούς ρεύματος στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων της επιχείρησης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για την εξυγίανση της ΔΕΗ και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης ενώ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για success story. 

Πολλαπλά οφέλη αναμένεται να αποκομίσει η ελληνική αγορά σε βάθος χρόνου από την επένδυση της Microsoft σε data centers. Ενόψει της ταχείας διείσδυσης στην λειτουργία των επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών, από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση μέχρι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), η επένδυση σε ενίσχυση των δυνατοτήτων διασύνδεσης και αποθήκευσης δεδομένων είναι επιβεβλημένη.

Επένδυση 50 εκατ. ευρώ έκανε στο πράσινο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας ύψους 500 εκατ. ευρώ η EBRD. Ταυτόχρονα τοποθέτησε 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων Avis η οποία εξασφάλισε διεθνή χρηματοδότηση για την ενίσχυση του στόλου της με ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, πέτυχε χρηματοδότηση ύψους 130 εκατ. με μέσο επιτόκιο μικρότερο από 1,4%, μέσω έκδοσης που καλύφθηκε στο σύνολό της από 3 διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, το

Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) με 43 εκατ. ευρώ, την EBRD με 37 εκατ. ευρώ και θεσμικό επενδυτή από την Ολλανδία με 50 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του EIF.

Εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του έργου ερευνητικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού σε περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, της “Ελληνικός Χρυσός”. Το έργο αφορά στη διενέργεια 59 ερευνητικών βαθιών γεωτρήσεων για την περαιτέρω διερεύνηση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία με συνεχώς μειούμενα αποθέματα. Στόχος είναι η επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων κατά τουλάχιστον 8 έτη, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε περιοχές εκτός του οικισμού της Στρατονίκης (Δήμος Αριστοτέλη).

Συναλλαγές αξίας 600 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο 8μηνο η πλατφόρμα Skroutz (έναντι 380 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα πέρυσι) και έναντι των 650 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο του 2019. O κύκλος εργασιών ανήλθε σε 19,9 εκατ. ευρώ το 2019 για τη Skroutz, από 12,6 εκατ. ευρώ του 2018. Παράλληλα, η εταιρεία αύξησε σχεδόν κατά 100% τα κέρδη προ και μετά φόρων, που διαμορφώθηκαν σε 7,4 εκατ. ευρώ και 5,3 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει εισέλθει στην αγορά online delivery φαγητού μέσω του Skroutzfood ενώ τις προοπτικές της υποστηρίζει το πρόσφατο deal με την CVC Capital Partners που απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων του στην αγορά της Τουρκίαςο όμιλος ΕΛΤΟΝ ολοκλήρωσε την εξαγορά της υφιστάμενης θυγατρικής του με έδρα στην Κωνσταντινούπολη στην οποία διατηρούσε μέχρι τώρα 80% έμμεση συμμετοχή και με αντικείμενο όμοιο με αυτό της δραστηριότητας του ομίλου, ήτοι την προώθηση και διανομή  χημικών α' υλών και προσθέτων για τη βιομηχανία. Με τη νέα αυτή κίνηση και μέσω του δικτύου της ELTON Marmara στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, ο όμιλος ELTON εδραιώνει την πρόσβασή του σε μια αγορά 82 εκατ. καταναλωτών με 750 δις δολ. ΑΕΠ.

Στα 62 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Γρηγόρης το 2019 με ετήσια αύξηση 15%. Η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, όπως αυτή απεικονίζεται από τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκε σε 16,2 εκατ. σε σχέση με 8,6 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Το ποσό αυτό, χωρίς την επιρροή από την υποχρεωτική εφαρμογή νέου λογιστικού προτύπου, θα είχε διαμορφωθεί σε 9,2 εκατ. Σημειώνεται ότι το 2019 ο όμιλος ανέπτυξε περαιτέρω το δίκτυό του, με το άνοιγμα 37 νέων καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα