Talk of the market: Η εβδομάδα σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός δύσκολου μήνα στο Χ.Α.

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 11:18
UPD:11:20

Με την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκινά η εβδομάδα. Από τη Θεσσαλονίκη αρχίζουν οι επαφές, με πλούσια ατζέντα, από την άμυνα μέχρι την ενέργεια και τις επενδύσεις.

Στο μέτωπο της πανδημίας, εντός της εβδομάδας θα κριθεί η νέα δέσμη μέτρων. Βαρόμετρο το “φορτίο” στην Αττική.

Όσο για το χρηματιστήριο, η εβδομάδα σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός δύσκολου μήνα, όπως αποδείχθηκε ο Σεπτέμβριος - όχι μόνο για την τοπική αλλά και για τις διεθνείς αγορές. O Γενικός Δείκτης σήμερα άνοιξε στο πράσινο ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση μετά από μία εβδομάδα απωλειών της τάξης του 6,2% με τη μέση αξία συναλλαγών να υποχωρεί στα 44 εκατ. ευρώ από τα 56 εκατ. ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα.

Μεθαύριο, Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 26 Αυγούστου διενεργήθηκε με 0% κόστος.

Η Εφορία άρχισε να στέλνει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αλλά και κάποιες ακόμη ειδοποιήσεις για φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα, όπως προέκυψε από διασταυρώσεις στοιχείων. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 382 εκατ. ευρώ (+0,3% σε μηνιαία βάση) τον Αύγουστο, φθάνοντας τα 151,9 δισ. ευρώ, μετά από άνοδο 8,6 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019. Οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης συνέχισαν να μειώνονται, κατά 292 εκατ. ευρώ (-2,6%), φτάνοντας τα 10,8 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος αυξήθηκαν κατά 90 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 162,6 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης της συνολικής πιστωτικής επέκτασης στην εγχώρια οικονομία (συμπεριλαμβανομένης της γενικής κυβέρνησης) επιταχύνθηκε σε 9,2% τον Αύγουστο από 8,2% τον Ιούλιο και 6% τον Ιούνιο. 

Η Alpha Bank μεταβιβάζει τη δραστηριότητα και το προσωπικό των NPEs στην CEPAL. Η μεταβίβαση αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η τράπεζα. Όπως διαβεβαιώνει, η μεταφορά στην Cepal του προσωπικού της τράπεζας, που εντάσσεται στη δραστηριότητα διαχείρισης NPEs, θα πραγματοποιηθεί με όλες τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ. 178) και με πλήρη σεβασμό των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών παροχών που σήμερα απολαμβάνουν.

Bουτιά 88% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της Aegean στο β’ τρίμηνο λόγω του lockdown ενώ στο 64% ανήλθε η πτώση στο α’ εξάμηνο. Το αποτέλεσμα της εταιρείας επιβαρύνθηκε με επιπλέον έκτακτες ζημιές 68,5 εκατ. ευρώ από παράγωγα αντιστάθμισης κινδύνου, κυρίως ποσότητες καυσίμου, που λόγω του περιορισμένου έργου δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν. Συνολικά οι ζημιές στο α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 158,8 εκατ. ευρώ. “Βρισκόμαστε μπροστά στον δυσκολότερο και λιγότερο προβλέψιμο χειμώνα της ιστορίας μας”, αναφέρει η διοίκηση και τονίζει τη σημασία του αρνητικού test πριν την πτήση ενώ επιβεβαιώνει το χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή 46 Airbus.

Αύξηση 8% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της Πλαίσιο Computers στο α’ εξάμηνο, στα 148,6 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας ώθηση μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος. Τα EBITDA σταθεροποιήθηκαν σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα (+1,5%) και πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία εμφάνισε βελτιωμένη ταμειακή ρευστότητα σε διψήφιο ποσοστό που υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ και σταθερή καθαρή ρευστότητα 29,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια παραμένουν σταθερά ισχυρά, ξεπερνώντας τα 93 εκατ. ευρώ.

Υποχώρηση πωλήσεων κατά 5,5% στα 216,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Intracom Holdings στο α’ εξάμηνο, περίοδο κατά την οποία υπέγραψε σημαντικές νέες συμβάσεις ύψους 570 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων την 30/6/2020 ήταν 1,2 δισ. ευρώ με επιπλέον 205 εκατ. έργων προς υπογραφή. Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 6,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 3,5 εκατ. όγκοι φυσικού αερίου ετησίως θα διανέμονται από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τη σύνδεση της μεγαλύτερης Γαλακτοβιομηχανίας στην Κεντρική Ελλάδα, “Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.”.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα