Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Γερμανοί, Βρετανοί και Πολωνοί -οι οποίοι είναι η ευχάριστη έκπληξη φέτος- είναι αυτοί που «κυκλοφορούν» ακόμη στα ελληνικά καλοκαιρινά θέρετρα και δίνουν ανάσες στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος αντιμετωπίζει «αναπνευστικά» προβλήματα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι Γερμανοί φαίνεται να προηγούνται, αν και οι Βρετανοί όπως δείχνουν τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων τον Αύγουστο έκαναν τη μεγάλη αντεπίθεση και βρέθηκαν στην πρώτη θέση. Ωστόσο, η «καραντίνα» που επέβαλαν σε έξι ελληνικά νησιά οι βρετανικές αρχές μείωσε τον ρυθμό αφίξεων, παρότι ένα μέρος τους που ήταν να έρθουν σε αυτά τα νησιά κατευθύνθηκε σε κάποια άλλα που έμειναν εκτός καραντίνας.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 83,9% και διαμορφώθηκε στους 313 χιλ. ταξιδιώτες και από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 89,8% και διαμορφώθηκε στους 179 χιλ. ταξιδιώτες.
Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Fraport, οι αφίξεις από τη Βρετανία είναι οι περισσότερες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Έτσι, ενώ τον Ιούλιο οι Βρετανοί τουρίστες ήταν στην τρίτη θέση με 70.687 αφίξεις, πίσω από Γερμανούς και Πολωνούς, τον Αύγουστο αναρριχήθηκαν στην πρώτη θέση με 315.840, ενώ η δεύτερη εθνικότητα είναι οι Γερμανοί με 205.959 αφίξεις.
Τη τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Πολωνοί, που είναι φέτος μια θετική έκπληξη, με 81.859 αφίξεις. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ιταλοί με 70.525 αφίξεις και οι Ολλανδοί με 52.299 αφίξεις.
Σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες, αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ Γερμανών και Βρετανών εξακολουθεί να υφίσταται σε ορισμένους προορισμούς και μένει να δημοσιοποιηθούν προς το τέλους του έτους τα ολοκληρωμένα στοιχεία, προκειμένου να διακριβωθεί ποιοι τελικά θα κόψουν πρώτοι το νήμα, οι Γερμανοί ή οι Βρετανοί.
Το 2019 οι Γερμανοί για μία ακόμη χρονιά κατέκτησαν την πρώτη θέση με 4.026 χιλ. αφίξεις (μείωση κατά 8,1%), ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 18,9% και διαμορφώθηκε στους 3.499 χιλ. ταξιδιώτες. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019, από τη Γερμανία μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στα 2.956 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 31,9% και διαμορφώθηκαν στα 2.556 εκατ. ευρώ.
«Ψήφος» από TUI
Στο μεταξύ, από το σύνολο των τουριστών που διακίνησε φέτος η TUI, το μεγαλύτερο μερίδιο το απέσπασε για πρώτη φορά η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έκανε λόγο για περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Νοέμβριο.
Μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι «η υλοποίηση της δέσμευσης της TUI να προτάξει στους τουριστικούς προορισμούς τη χώρα μας, συνιστά έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και του πλεονεκτήματος που αποκτήσαμε».
«Μέσω της TUI υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε δέσμευση για περαιτέρω επέκταση της περιόδου, έως το τέλος Νοεμβρίου» τόνισε ο κ. Πέτσας, για να συμπεράνει πως «και αυτό το στοιχείο είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από έναν από τους μεγαλύτερους tour operators στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα ο τρόπος που χειρίστηκε την πρώτη φάση της πανδημίας η Ελλάδα «αποτέλεσε πρότυπο», πράγμα που επέτρεψε στην πορεία το άνοιγμα του τουρισμού. «Ανοίξαμε τις πύλες της χώρας παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών μας. Και αυτό όχι μόνο εκτιμήθηκε από την τουριστική αγορά, αλλά καταγράφηκε και ως ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για το 2021», κατέληξε.
Μέτρα στήριξης
Τέλος, ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, παρευρέθηκε στην Κω και στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους ανέργους, αλλά και στην επόμενη μέρα για τον τουρισμό. Ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται το επόμενο διάστημα, όπως:
- Ο νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν εποχικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
- Η ενεργοποίηση προγράμματος «Εξοικονομώ για τον τουρισμό», προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων. Αφορά ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καταλύματα, τουριστικές κατοικίες.
- Η έναρξη της δεύτερης φάσης χορήγησης δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ.
- Η παράταση στην ισχύ του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση και η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
Με αρνητικό τεστ και οι Τσέχοι
Με αρνητικό μοριακό τεστ Covid-19, μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, θα εισέρχονται οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από τη Δημοκρατία της Τσεχίας.
Πρόκειται για αεροπορική οδηγία (NOTAM) που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και θα ισχύει από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει και τον Οκτώβριο.
Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό PCR για τον κορωνοϊό από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν από την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.
Παράλληλα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στο https://travel.gov.gr/ πριν από την άφιξη στην Ελλάδα.