Στις τράπεζες οι αποφάσεις αναστολών πληρωμής δανείων

Ανά περίπτωση πλέον οι ρυθμίσεις λόγω Covid-19
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 12:38
UPD:12:39

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) καταργεί σταδιακά τις κατευθυντήριες γραμμές για τα νομοθετικά και μη νομοθετικά μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων. Άκαιρα, η ΕΒΑ επιχειρεί να εφαρμόσει το δόγμα «κατά περίπτωση» σε ό,τι αφορά τα μορατόριουμ των δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Έτσι, λοιπόν, οι τράπεζες δεν θα εξετάζουν συνολικά τους πληγέντες -ιδιώτες και επιχειρήσεις- από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά την κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.

Τι σημαίνει αυτό; Όσοι έλαβαν ή θα λάβουν επέκταση για τα μορατόριουμ των δανείων τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ή για όσους τα μορατόριουμ εφαρμόζονται για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό, έχει καλώς. Για τα υπόλοιπα δάνεια για τα οποία θα υπάρξει αίτηση επέκτασης των μορατόριουμ, αυτά θα εξετάζονται ένα προς ένα και βέβαια θα είναι οι τράπεζες που θα έχουν την ευθύνη της απόφασης να θέσουν δάνεια σε αναστολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι δύο μεταβλητές 
Οι τράπεζες θα έχουν να σταθμίσουν δύο μεταβλητές:

  • Πρέπει το δάνειο αυτό να τεθεί σε μορατόριουμ, καθώς η επιχείρηση βρίσκεται σε κλάδο που επηρεάζεται από την πανδημία, αλλά η επιχείρηση έχει προοπτική ανάκαμψης;
  • Εάν το δάνειο δεν τεθεί σε μορατόριουμ, θα οδηγηθεί άμεσα σε «κόκκινο» δάνειο και επομένως θα επιβαρύνει το μέγεθος των NPEs των τραπεζών;

H ΕΒΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την πανδημία και εξετάζοντας την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα θα αποσύρει σταδιακά τις κατευθυντήριες γραμμές για τα μορατόριουμ πληρωμών, νομοθετικά και μη νομοθετικά, σύμφωνα με την προθεσμία που υπήρχε για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η EBA. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα