Talk of the market: Η πανδημία διαμορφώνει το κλίμα στην αγορά

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 11:18
UPD:11:18

Συνάντηση σήμερα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Καθώς η Τουρκία έχει “διορθώσει” τη στάση της το τελευταίο διάστημα το θέμα των δυνητικών κυρώσεων υποβαθμίζεται στην ατζέντα

Πρώτο θέμα στην εγχώρια επικαιρότητα είναι η πανδημία του Covid-19, καθώς το ΕΣΥ πλησιάζει τα όρια αντοχών του. Το ηχηρό καμπανάκι από την πληρότητα των ΜΕΘ βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν κλίμα στην αγορά, με φόντο μια ακόμη πτωτική εβδομάδα στη Wall Street που τελεί εν αναμονή των εκλογών του Νοεμβρίου και προσβλέπει σε νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα άνοιξε στο κόκκινο για την Ευρώπη προδιαγράφοντας εν πολλοίς το άνοιγμα στο ΧΑ, μετά από μια εβδομάδα κερδών της τάξης του 3,54% για τον Γενικό Δείκτη με τη μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 56 εκατ. ευρώ από 35,5 εκατ. ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το μερίδιο αγοράς λιανικής της ΔΕΗ τον Αύγουστο μειώθηκε οριακά στο 67,61% από 67,74% του προηγούμενου μήνα. Ο αμέσως επόμενος παίκτης στην κατάταξη είναι η Mytilineos με 7,56% έναντι 6,71% και ακολουθεί ο Ήρων με 5,93% από 6,18%, η Elpedison με 4,54% από 4,83%, η NRG της Motor Oil με 3,02% από 3,09% και η Watt & Volt με 2,59% όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, που έφτασε να γίνει κορυφαίο στέλεχος της Dixons Carphone υπηρετώντας τη θέση του Chief Customer Officer και CEO Financial Services του ομίλου τα τελευταία δύο χρόνια, φέρεται ως το νέο διοικητικό στέλεχος της Eurobank.  

Προ των πυλών το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας των Mohegan Gaming και Entertainment και ΓΕΚ Τέρνα για το καζίνο στο Ελληνικό. Απαιτούνται ορισμένες τυπικές διαδικασίες σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέκλεισε την Hard Rock International από την επόμενη φάση. Με την κήρυξη του προσωρινού αναδόχου και τις τελικές εγκρίσεις θα είναι εφικτή η υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Lamda Development και του ελληνικού δημοσίου ώστε να ξεκινήσει το μεγάλο έργο.

Εντωμεταξύ, αύριο στις 22 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ εξαμήνου η Lamda Development. Στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, παίρνει σκυτάλη η ΕΥΔΑΠ ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 28 του μηνός αναμένονται με ενδιαφέρον οι οικονομικές εξελίξεις εξαμήνου στην Aegean Airlines

Aισιόδοξη εμφανίζεται η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο επόμενο διάστημα, σε συνέχεια των επιδόσεων του α’ τριμήνου. Λαμβάνοντας υπόψη τη διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας της θυγατρικής στην Αμερική, Thrace Linq Inc., ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 155,376 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020 ενισχυμένο κατά 0,1%, EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 26,033 εκατ. ευρώ με αύξηση 58,1% και καθαρά κέρδη σε 9,739 εκατ. ευρώ με αύξηση 131,8%. Σημαντική ήταν επίσης η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 36,556 εκατ. ευρώ (στις 30.06.2020 ανήλθε σε 46,972 εκατ. ευρώ).

Παρά το αρνητικό momentum στον τουρισμό η ζήτηση παραμένει ικανοποιητική στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI οι πωλήσεις των supermarket διατήρησαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης τους θερινούς μήνες ενώ θετική είναι και η εκκίνηση του φθινοπώρου. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η αύξηση του τζίρου ανέρχεται σε 5% διαμορφώνοντας έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 9,7% από την αρχή του έτους. Ο τζίρος των 340 ταχυκίνητων κωδικών που μετρά η IRI ανήλθε σε 120,5 εκατ. ευρώ από 114,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα