Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Πολύ πίσω στον χρόνο, στην εποχή της δραχμής και στα έτη 1996-1998 θα χρειαστεί να επιστρέψει κάποιος για να βρει επίδοση ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αντίστοιχη με αυτή που αναμένεται να καταγραφεί στο φετινό γ’ τρίμηνο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η διψήφια ύφεση και την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Μπορεί στο γ’ τρίμηνο να μην υπήρχε lockdown, όμως οι επιδόσεις του τουρισμού ήταν απογοητευτικές, με τη μείωση εσόδων να ξεπερνά ακόμη και το 80%. Επίσης, ο Σεπτέμβριος ολοκληρώνεται με λήψη ολοένα και περισσότερων περιοριστικών μέτρων, αλλά και την ψυχολογία της αγοράς να επηρεάζεται από την ανησυχία για το επερχόμενο δεύτερο «κύμα», κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί ιδιαίτερα έντονα και στην κατανάλωση.
Στο οικονομικό επιτελείο ήδη κινούνται με βασικό σενάριο για ύφεση 8%-9% το 2020, κάτι που σημαίνει ότι από τα 194,3 δισ. που ήταν το 2019 το ΑΕΠ σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, θα πέσουμε αρκετά κάτω από τα 180 δισ. ευρώ. Ήδη έχει καταγραφεί απώλεια 8 δισ. στο α’ εξάμηνο, οπότε στο β’ εξάμηνο οι απώλειες ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.
Λόγω τουρισμού, το γ’ τρίμηνο είναι το πιο αποδοτικό, καθώς το ΑΕΠ (σε όρους χωρίς εποχική προσαρμογή) φτάνει στα 53 δισ. (ή στα 49 δισ. με εποχική προσαρμογή). Στο φετινό γ’ τρίμηνο αναμένεται να καταγραφεί η χειρότερη επίδοση τουλάχιστον των 20 τελευταίων ετών, με το ΑΕΠ να περιορίζεται ακόμη και στην περιοχή των 43-44 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική