Αυστραλία: Ταχύτερη των προβλέψεων η αύξηση του ΑΕΠ

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2007 08:28

ΣΧΕΔΟΝ δύο φορές περισσότερο αναπτύχθηκε η οικονομία της Αυστραλίας, από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών το δεύτερο, καθώς οι επενδύσεις των εταιρειών αναρριχήθηκαν στα ύψη. Ανοδικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των 26 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι η οικονομία της Αυστραλίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5%. Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5%, τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών.

Η αύξηση των δαπανών και των εξαγωγών από εταιρείες όπως οι μεταλλουργίες Rio Tinto Group και BHP Billiton Ltd., ενδέχεται να βοηθήσουν την Αυστραλία να περιορίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την αγορά ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ. Πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν αύξηση των αδειών κατασκευής κατοικιών και αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο, καταδεικνύοντας ότι η επί 16 χρόνια οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα διατηρηθεί.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 82,45 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:36 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 82,07 σεντς πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε μία μονάδα βάση, ποσοστό 0,01%, στο 5,93%.

Τα μέλη της Reserve Bank of Australia συναντώνται σήμερα και όλοι οι αναλυτές – 25 που ρωτήθηκαν από το Bloomberg – προέβλεψαν ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, όταν θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή της. Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στα υψηλότερα επίπεδα 11 ετών του 6,5% στις 8 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα