Σε στάση αναμονής οι κεντρικές τράπεζες - Σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 17:33
UPD:18/09/2020 11:00

Με θετικότερες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά και την υπόσχεση σχεδόν μηδενικών επιτοκίων για μια τριετία, ολοκλήρωσε χθες τη συνεδρίαση της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την τελευταία πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τόνισε στη συνακόλουθη συνέντευξη Τύπου πως περί τα 11 εκατ. Αμερικανοί εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και παρότρυνε το αμερικανικό Κογκρέσο να δρομολογήσει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Αμετάβλητη παρέμεινε επίσης η νομισματική πολιτική στη Βρετανία και την Ιαπωνία, όπως αποφάσισαν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες των χωρών. Μάλιστα, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξετάσει ακόμη και τη μείωση του βασικού επιτοκίου σε αρνητικό πρόσημο. Η οικονομία της Βρετανίας δέχεται πολλαπλές προκλήσεις λόγω της αβεβαιότητας για το Brexit αλλά και των επιπτώσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα από την πανδημία του Covid-19.

H Fed δεσμεύτηκε πως θα συνεχίζει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία, την ισχυρότερη του κόσμου. Τα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας, δηλαδή το βασικό κόστος δανεισμού, θα παραμείνουν στο 0% με 0,25% τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023, «μέχρι τα ανακάμψει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ» και ενισχυθεί ο πληθωρισμός στο 2% ή βρεθεί στην πορεία να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η Fed υπογράμμισε επίσης τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Aν και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,4% τον Αύγουστο από τα 10,2% έναν μήνα πριν, ο αριθμός των ανέργων παραμένει κατά 11,5 εκατ. υψηλότερος από τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν τη δραματική εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα. O πληθωρισμός δε κυμαίνεται στο 1,3%, ένα ποσοστό που απέχει από τον στόχο του 2%, γεγονός που αντανακλά μια αδυναμία για μεγάλη αύξηση των δαπανών από τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, η Fed σχημάτισε μια πιο αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου. Σήμερα προβλέπει ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 7,6% το 2020 έναντι του 9,3% τον Ιούνιο και πως το ετήσιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά μόνον 3,7%  αντί του προηγούμενου 6,5%.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής στην Τράπεζα της Βρετανίας ψήφισαν ομόφωνα να παραμείνει το επιτόκιο στο 0,1% και το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 750 δις στερλίνες. Στο ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Διατήρησε, εν ολίγοις, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο – 0,1% και τον στόχο μηδενικών αποδόσεων στις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι νομισματικής πολιτικής, όπως και στις ΗΠΑ, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για την πορεία της οικονομίας όσο ανακάμπτει σταδιακά η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά τόνισαν πως η κατάσταση παραμένει σοβαρή.

Ζωρζέτ Ζολώτα



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα