Talk of the market: Επιφυλακτικότητα επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 11:29
UPD:11:30

Επιφυλακτικότητα επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά που δοκιμάζει σήμερα τις αντοχές των 650 μονάδων εν μέσω σκηνικού διορθωτικών τάσεων στις διεθνείς αγορέςΑπέδειξε ωστόσο ότι “διψάει” για νέα. Χθες η Ελλάκτωρ σημείωσε εκρηκτική άνοδο (29,9%) στον απόηχο της είδησης ότι το ολλανδικό fund Reggeborgh χτίζει θέση. Βέβαια, η αντίθετη πορεία των τραπεζών και ορισμένων άλλων δεικτοβαρών μετοχών οδήγησε σε πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 0,36%.

Παράθυρο για συνομιλίες με την Τουρκία διαβλέπει ο πρωθυπουργός αλλά εάν ο διάλογος δεν ευοδωθεί θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Στο άλλο μέτωπο, της πανδημίας, αναβαθμίζεται το επίπεδο συναγερμού και σχεδιάζεται νέα δέσμη μέτρων - καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική, αυξάνονται οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και το ΕΣΥ πλησιάζει τα όρια του.   

Οριστική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών υπόσχεται το σχέδιο για bad bank που φέρεται να κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος σε κυβέρνηση και θεσμούς. Οι τράπεζες θα μπορούν να διαγράφουν σταδιακά σε βάθος πενταετίας τη ζημιά.

Ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση των ομολόγων του Artemis Project της Attica Bank, η οποία θωρακίζει έτσι περαιτέρω την πρώτη ιστορικά τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της. Με τη νέα αυτή δομή το Senior Note ανέρχεται σε ονομαστική αξία 487 εκατ ευρώ, δημιουργείται Mezzanine θέση ονομαστικής αξίας 38 εκατ. ευρώ, νέα θέση A2 ονομαστικής αξίας 61 εκατ. ευρώ, η οποία ενσωματώνει το σύνολο των απαιτήσεων του Master Servicer, ενώ η ονομαστική αξία του Junior Note παραμένει στα 806 εκατ. ευρώ.

Σε σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με την Fox Group, ηγέτιδα στο χώρο του λιανεμπορίου στο Ισραήλ και εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Tel Aviv, προχώρησε ο όμιλος Jumbo. Η Fox Group διαθέτει 9 ιδιόκτητα σήματα και 11 συνεργασίες franchise με διεθνείς εταιρείες. Με τη συμφωνία αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα για το άνοιγμα στο Ισραήλ καταστημάτων Jumbo. Ωστόσο απαιτείται διευθέτηση ζητημάτων τοπικού χαρακτήρα για να υλοποιηθεί η συμφωνία, γι’ αυτό η ανάπτυξη του πρώτου καταστήματος τοποθετείται περί τα τέλη του 2022.

Η ολλανδική Reggeborgh Invest, που ελέγχει περί το 30% της ΓΕΚ Τέρνα και έχει ποσοστό 4,96% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) επιπλέον μετοχών της τελευταίας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457%. Την είδηση σχολίασε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου του Economist χθες προαναγγέλλοντας μάλιστα επιχειρηματικό νέο που κυοφορείται αυτές τις ημέρες. 

Αύξηση εσόδων και ενίσχυση κερδοφορίας κατέγραψε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος ΑΔΜΗΕ. Παρά τις προκλήσεις τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 137,6 εκατ. ευρώ με άνοδο 9,2% λόγω της σημαντικής αύξησης του εσόδου των διεθνών διασυνδετικών δικαιωμάτων η οποία αντιστάθμισε την οριακή πτώση των εσόδων από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος. Τα ενοποιημένα EBITDA ανήλθαν σε 96,9 εκατ. ευρώ σμε αύξηση 8,4% και σε συγκρίσιμη βάση 97,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 12,3%. 

Η Autohellas ανακοίνωσε έσοδα 211 εκατ. ευρώ (-18%), EBITDA 57,7 εκατ. ευρώ (-16%) και καθαρά κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ (-94%) για το α’ εξάμηνο του 2020. Τα έσοδα από βραχυπρόθεσμες και μακροχρόνιες μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε 73 εκατ. ευρώ (-17%) ενώ σημειώνεται ότι η εταιρεία πέτυχε θετικές ταμειακές ροές 52 εκατ. ευρώ μειώνοντας το καθαρό χρέος της κατά 26 εκατ. ευρώ.

Ένας εκ των βασικών της μετόχων της Viochalco, ο Ευεάγγελος Στασινόπουλος, ενημέρωσε την εταιρεία ότι έχει δωρίσει 49.210.892 μετοχές της, ήτοι ποσοστό 18,99% περίπου του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Ίδρυμα Κ.Ι.Κ.Π.Ε.). Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του θα μειωθεί σε 23,46%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα