Talk of the market: Ελληνοτουρκικά και κορωνοϊός θέτουν διλήμματα στους αναλυτές

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 11:04
UPD:11:05

Πολύ αργές οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Μετά την απομάκρυνση του Oruc Reis από το Αιγαίο επικρατεί σιγή, με τους εμπλεκόμενους να σχεδιάζουν τη στρατηγική και τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο καθώς και οι εύθραυστες ισορροπίες στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θέτουν κρίσιμα διλήμματα στους αναλυτές που επιχειρούν προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Χθες ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,38% ενώ σήμερα ακολουθεί οριακές διακυμάνσεις στο άνοιγμα.

Στο διεθνές περιβάλλον, το κλίμα παραμένει σε γενικές γραμμές (παραδόξως) θετικό ενώ η Wall Street παρακολουθεί τη διήμερη συνεδρίαση της Fed προσδοκώντας αποφάσεις περί της νομισματικής πολιτικής ικανές να καλμάρουν τους φόβους για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Η αναστολή μέχρι το τέλος του 2020 της πληρωμής δόσεων και τόκων, που προσφέρθηκε στους δανειολήπτες - επιχειρήσεις και νοικοκυριά - που επλήγησαν από την πανδημία, ισοδυναμεί με περίπου 20 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο συνέδριο του Economist. Εξήγησε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει σε 60 δισ. ευρώ (στις 30/6) ενώ η τράπεζα έχει κάνει εκτιμήσεις για 10 εκατ. ευρώ ή περίπου το ήμυσι των δανείων σε αναστολή πληρωμών.

Εντωμεταξύ, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ωριμάσουν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση εργαλείων τύπου “Ηρακλής”, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κοινού προβλήματος της νέας γενιάς κόκκινων δανείων που δημιουργούνται στην τρέχουσα συγκυρία λόγω πανδημίας από τις χώρες της ΕΕ.  

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank το σχέδιο πράξης διάσπασης με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας που θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία με τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank. 

Τζίρο 278,82 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο όμιλος Jumbo για το εξάμηνο (Ιανουάριος-Ιούνιος 2020) μειωμένο κατά 16,88% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 21,29%, στην Κύπρο κατά 22,95%, στη Βουλγαρία κατά 13,07% ενώ αύξηση 3,33% σημειώθηκε στη Ρουμανία λόγω της συνεισφοράς του νέου καταστήματος στο Brasov. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 49,81 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 22,34%.

Η βιομηχανία γάλακτος Κρι Κρι εμφάνισε κύκλο εργασιών 65,92 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020 με αύξηση 14,8% ενώ τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 9,08 εκατ. ευρώ έναντι 7,64 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο 2019. Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 12,18 εκατ. ευρώ από 12,82 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παρά το αρχικό έντονο πλήγμα που δέχτηκε η ελληνική αγορά παγωτού από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, λόγω της πανδημίας, η κατάσταση βελτιώθηκε με αποτέλεσμα η πτώση των πωλήσεων να περιοριστεί στο -5%. H μάρκα Κρι Κρι κατατάσσεται στη 2η θέση της ελληνικής αγοράς παγωτού, με μερίδιο σε όγκο 14,1%. Στην αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις της εταιρείας ενισχύθηκαν 16,3%, αγγίζοντας τα 25,4 εκατ. ευρώ ενώ το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώνεται πλέον σε 16,6%, διατηρώντας τη 2η θέση της αγοράς.

Πλάνο για 11 νέα καταστήματα με ορίζοντα το 2023 έχει η Lidl Hellas που δρομολογεί επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ. Το 2019 σημείωσε αύξηση τζίρου 8,8% και η προστιθέμενη αξία που επέστρεψε στην οικονομία ανήλθε σε 811 εκατ. ευρώ. Στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου και της θέσης της στην κατάταξη των αλυσίδων super market στην τοπική αγορά. 

Με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, καθαρή κερδοφορία πάνω από 9 εκατ. ευρώ και χωρίς δανεισμό η αλυσίδα Γαλαξίας εδραιώνει τη θέση της στο εγχώριο λιανεμπόριο έχοντας βλέψεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Η διοίκηση της εταιρείας ΠΕΝΤΕ ΑΕ, που αναπτύσσει την αλυσίδα, προβλέπει διατήρηση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στην τρέχουσα χρήση, παρά τις προκλήσεις. Οι επενδύσεις το 2019 ανήλθαν σε 20,148 εκατ. ευρώ και το δίκτυο μετρούσε 159 καταστήματα. Το 2020 ήδη λειτούργησε ένα ακόμη ιδιόκτητο κατάστημα στη Ν. Πέραμο ενώ προβλέπεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2020 επιπλέον και άλλα τρία νέα ιδιόκτητα υποκαταστήματα (σε Ξυλόκαστρο, Πάτρα και Αχαρνές).

Άνοιξε το boutique hotel “The Modernist”. Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε τα εγκαίνια στις 15 Σεπτεμβρίου σε ιδιόκτητο ακίνητο της εταιρείας στο Κολωνάκι, που αγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 έναντι 4,75 εκατ. ευρώ και μισθώθηκε τον Αύγουστο του 2019. Η μισθώτρια ανέλαβε εξολοκλήρου την επένδυση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και μετατροπή του κτιρίου σε boutique hotel.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα