Ιαπωνία: Μεγαλύτερη η συρρίκνωση της οικονομίας

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 07:03

ΠΕΡΙΠΟΥ με τον διπλάσιο ρυθμό των προβλέψεων συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολες τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Η οικονομία συρρικνώθηκε στο 1,2% ετησίως το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου καθώς οι επενδύσεις των εταιρειών μειώθηκαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη 0,5%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων για να αποφύγει την οικονομική ύφεση. Οποιαδήποτε ανάκαμψη της ανάπτυξης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της συρρίκνωσης της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης εξαγωγικής αγοράς της Ιαπωνίας.

Κατά μέσον όρο 31 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 1,51% στις 11:12 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 2,1%. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 113,01 ανά δολάριο, από 113 πριν από την ανακοίνωση για την οικονομική ανάπτυξη.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία που είχαν δείξει την τελευταία φορά ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2006, όταν είχε υποχωρήσει 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα