Gazprom: Προσφορά για την εξαγορά της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρισμού Mosenergo

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007 11:54
UPD:12:54

Προσφορά ύψους 5,1 δισ. δολ. για την απόκτηση του 50,1% της ρωσικής επιχείρησης κοινής ωφελείας Mosenergo υπέβαλε η Gazprom, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει το ένα τρίτο της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου προσφέρει 6,5 ρούβλια (25 σεντς) για κάθε μετοχή της Mosenergo, προκειμένου να αποκτήσει το υπόλοιπο 50,1% που δεν κατέχει ήδη στην εταιρεία.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της τελευταίας εκτινάχθηκε κατά 6%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων.

Στα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της εθνικής επιχείρησης κοινής ωφελείας Unified Energy System καθώς και επενδύσεις 120 δισ. δολ μέχρι το 2011, στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει γίνει από την εποχή του Στάλιν.

Η πώληση 20 θερμοηλεκτρικών σταθμών, στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση Πούτιν, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου, μεταξύ των οποίων η γερμανική E.ON, η φινλανδική Fortum Oyj και η ιταλική Enel, η οποία μάλιστα τον περασμένο μήνα απέκτησε το 30% της παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας OGK-5.

Σημειώνεται ότι η Unified Energy κατέχει ποσοστό 36,2% στην Mosenergo, ενώ η τοπική κυβέρνηση της Μόσχας κατέχει άλλο ένα 5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα