Αβεβαιότητα σχετικά με τη σημερινή απόφαση του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα παραγωγής

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007 13:12

Αβεβαιότητα επικρατεί ως προς την απόφαση που θα λάβει σήμερα ο ΟΠΕΚ, στη σύνοδό του στη Βιέννη, για το μελλοντικό ύψος της πετρελαϊκής παραγωγής, με την πλειοψηφία των μελών του καρτέλ να τάσσεται υπέρ της διατήρησης των σημερινών επιπέδων.

Εντωμεταξύ, πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε την Τρίτη ότι η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου θα υποστηρίξουν μια συμβολική αύξηση των επιπέδων παραγωγής, ενώπιον της «αναρρίχησης» της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές σε απόσταση ενός δολαρίου από το ιστορικό ρεκόρ.

Όπως εκτιμούν, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, η όποια επιπλέον ποσότητα αργού διοχετευθεί στην αγορά θα αντισταθμιστεί από τις προγραμματισμένες για τα τέλη Οκτωβρίου και το Νοέμβριο εργασίες συντήρησης στα πεδία άντλησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η έκτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, έχει προγραμματίσει εργασίες συντήρησης σε τρία από τα μεγαλύτερα πεδία άντλησης - Κάτω Ζάκουμ, ¶νω Ζάκουμ και Ουμ Σεΐφ - οι οποίες αναμένεται ότι θα οδηγήσουν το Νοέμβριο σε μείωση της παραγωγής κατά 850.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα