Talk of the market: Εκτός κλίματος το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω των αναδυόμενων κινδύνων

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 11:21
UPD:11:30

Εκτός κλίματος το ελληνικό χρηματιστήριο (με μια άτολμη αντίδραση σήμερα), δεν ακολουθεί τις τάσεις των διεθνών αγορών, ως αποτέλεσμα των αναδυόμενων κινδύνων. Αν και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία δικαιολογούν εν πολλοίς ανησυχίες, μετά και την νέα αναθεώρηση των φετινών εσόδων από τον τουρισμό, η κόντρα Navtex στο Αιγαίο έρχεται να επισκιάσει κάθε άλλο κίνδυνοΗ Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί μέσω των δραστηριοτήτων του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο ενώ η απάντηση της Ελλάδας με Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι τις 27/8 ανεβάζει τους τόνους. Για το θέμα ανέλαβε πρωτοβουλία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι χθες, οι παραφωνίες στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη ήταν Τελ Αβίβ, Μεξικό αλλά και Κωνσταντινούπολη και Αθήνα. Την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ, παρά τον τραγικό απολογισμό της πανδημίας, οι προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει την φαρμακοβιομηχανία για την επίσπευση της ανάπτυξης εμβολίου, πυροδότησαν επενδυτικό πάρτι στην Wall StreetΑκολούθησαν στο ίδιο τέμπο οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο, Παρίσι, Στοκχόλμη να καταγράφουν κέρδη πάνω από 2%. Και σήμερα συνεχίζουν ανοδικά στις πρώτες ώρες συναλλαγών.

Ορισμένοι αναλυτές μιλούν για «φούσκα» που συνδέεται με την δημοσιονομική πολιτική και άλλοι αποδίδουν την άνοδο σε συγκεκριμένα εταιρικά νέα και μετοχές. Τίποτα από αυτά δεν αφορά την αποστασιοποιημένη ελληνική αγορά, το επενδυτικό κοινό της οποίας δείχνει να τηρεί στάση αναμονής…

Στο πλαίσιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση συνολικών δανείων 81,4 δισ. ευρώ σε 15 κράτη μέλη μέσω του προγράμματος SURE, η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και το υπόλοιπο ποσό κατά το α’ εξάμηνο του 2021. 

Συνολικά 4 διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων που άμεσα ή έμμεσα διαχειρίζονται κεφάλαια: Blackrock Ιnc., Anavio Capital Partners LLP, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management, εκδήλωσαν δεσμευτικό ενδιαφέρον να καλύψουν 6.229.422 νέες μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή. Σχετικές εγκρίσεις καλείται να δώσει η γενική συνέλευση των μετόχων.

Από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΑΝΕΚ, με την Τράπεζα Πειραιώς να γίνεται ο βασικότερος μέτοχος. Πρόκειται για 36.146.665 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η καθεμία, οι οποίες προέκυψαν από ΑΜΚ 10.843.999,5 ευρώ, λόγω μετατροπής ομολογιών ΜΟΔ. Οι εναπομείνασες ομολογίες ανέρχονται σε 11.156.000. Από το σύνολο των νέων μετοχών η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει 17.781.900 νέες μετοχές και το ποσοστό της αυξάνεται σε 27,3%. Εξελίξεις αναμένονται ενόψει της γενικής συνέλευσης στις 2/9, με βασικό ζητούμενο την λήψη απόφασης για ΑΜΚ έως 20 εκατ. ευρώ που θα ευνοήσει την αποκατάσταση της σχέσης των ιδίων κεφαλαίων προς το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. 

Αν έχουμε καταλάβει καλά, καλό Νοέμβριο θα τελειώσει ο έλεγχος της σύμβασης πώλησης του Πόρτο ΚαρράςΗ Τεχνική Ολυμπιακή κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξηγεί ότι εξαιτίας της πανδημίας, τα οικονομικά στοιχεία της συναλλαγής δεν έχουν παραδοθεί στον ανεξάρτητο σύμβουλο. Πρέπει πρώτα να ελεγχθούν από τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας και θα παραδοθούν στη συνέχεια στον ανεξάρτητο σύμβουλο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δε έλεγχοι που προβλέπονται στη σύμβαση πώλησης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός σαράντα εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που θα παραδοθούν στον ανεξάρτητο σύμβουλο τα ελεγμένα από τον ορκωτό ελεγκτή οικονομικά στοιχεία…

Από την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, οι ομολογίες της MLS θα διαπραγματεύονται χωρίς το 12ο τοκομερίδιο (Ex coupon date), σύμφωνα με τους όρους Κοινού Ομολογιακού Δανείου της εταιρείας. Η ημέρα προσδιορισμού των δικαιούχων τόκου (Record Date) του ΚΟΔ για την 12η Περίοδο Εκτοκισμού είναι η Παρασκευή, 28 Αυγούστου και το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί σε 6.000.000 ομολογίες που τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ ανέρχεται στο ποσό των 83.033,33 ευρώ, ήτοι ποσό 0,0138388888 ευρώ ανά ομολογία. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα