Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Με εντυπωσιακά κέρδη η Wall Street
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια ανέκαμψαν για πρώτη φορά σε τρεις συνεδριάσεις με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν τα ισχυρότερα κέρδη σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων εν μέσω των αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Τα εντυπωσιακά κέρδη της Wall Street ήταν αποτέλεσμα της βελτιωμένης προοπτικής των τεχνολογικών εταιρειών η οποία εξάλειψε φόβους για την οικονομική ανάπτυξη.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Κέρδη σημείωσε η μετοχή της General Motors, μετά από δήλωση της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε πολλές ενέργειες να «κερδίσει» πελάτες, καθώς η αυξημένη ζήτηση για αυτοκίνητα πρόκειται να ενισχύσει τις πωλήσεις. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 1.506,9 μονάδες ανακάμπτοντας από μια πτώση 3% του προηγούμενου διημέρου.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,39% στις 6.280,70 μονάδες, ο CAC 40 κέρδισε 1,72% στις 5.478,94 μονάδες και ο DAX σημείωσε άνοδο κατά 1,12% στις 7.457,90 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,6% στις 367,90 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του 4,6% από το χαμηλό 5 μηνών στο οποίο είχε διαμορφωθεί στις 16 Αυγούστου.

Την εκτίμησή του ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση στις διεθνείς αγορές, διατύπωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν «πράξει τα δέοντα».

Η Ericsson, η BHP, η Rio Tinto και η Tesco ηγήθηκαν της ανόδου ενώ σημαντική ώθηση στις εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου έδωσε η ενίσχυση της τιμής του χαλκού κατά 3% στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Θετικά ήταν τα νέα από το μέτωπο του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, το οποίο περιορίστηκε ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο, χάρις στην αλματώδη αύξηση των εξαγωγών.

Ο Nikkei κέρδισε 0,7% κλείνοντας στις 15.877,67 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα