Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά τις εκθέσεις στις ΗΠΑ που βοήθησαν στον περιορισμό των ανησυχιών ότι η συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Komatsu Ltd. οδηγούσαν τις μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών υψηλότερα, μετά την υποχώρηση του γιέν, τονώνοντας την αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούν στο εξωτερικό. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. κινήθηκαν ανοδικά μετά την εκτίναξη της τιμής του χαλκού, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών και το κλείσιμο των τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,7% φθάνοντας στις 151,43 μονάδες στις 10:50 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα με τους 10 κλάδους που τον αποτελούν να κινούνται ανοδικά. Ο δείκτης απώλεσε 15% σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την αναρρίχησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 161,40 μονάδων στις 24 Ιουλίου εν μέσω ανησυχιών ότι οι στενότερες πιστωτικές αγορές μετά τις ζημίες από τα δάνεια κατοικιών στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Χθες οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της General Motors Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ ότι η ζήτηση είναι αρκετή για να χρεώσει ακριβότερα τα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της McDonald's Corp., της υπ΄αριθμόν 1 αλυσίδας εστιατορίων στον κόσμο ότι οι πωλήσεις της υπερέβησαν κάποιες από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Αλλες εκθέσεις έδειξαν ότι οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο και οι εργοδότες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσλήψεις το τέταρτο τρίμηνο με τον ίδιο ρυθμό κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,4% φθάνοντας στις 15.945,64 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωνε άνοδο 0,5%. Οι δείκτες στη Ν. Κορέα και τη Ν. Ζηλανδία ήταν οι μόνοι που σημείωναν απώλειες στην ασιατική περιφέρεια.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 114,16 έναντι του δολαρίου από 113,84 στις 3 μ.μ. κατά το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο.

Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ώθησαν ανοδικά τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου. Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου, αναρριχήθηκε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών. Ο χαλκός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε τρεις μήνες κατά 4,4%, το νικέλιο σημείωσε άνοδο 1% και ο ψευδάργυρος κέρδισε 2,1%.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου έκλεισε στα επίπεδα ρεκόρ των 78,23 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη. Πριν από λίγη ώρα τα συμβόλαια του αργού διαπραγματεύθηκαν στα 78,36 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα