Σφίγγει ο «κλοιός» της υγειονομικής κρίσης για τον ελληνικό τουρισμό

Σε «καραντίνα» η χώρα από Φινλανδία και Νορβηγία - Τοπικά lockdown σε Μύκονο και Χαλκιδική
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 12:07
UPD:12:08
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση

Των Λάμπρου Καραγεώργου και Γιώργου Χατζηλίδη​

«The game is over» για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος δέχεται το τελευταίο διάστημα απανωτά χτυπήματα από την πανδημία, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Χθες δύο ακόμη χώρες, η Φινλανδία και η Νορβηγία, μετά τις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες, έθεσαν την Ελλάδα σε «καραντίνα», ενώ στο εσωτερικό δύο από τους πιο δημοφιλείς διεθνώς προορισμούς, η Μύκονος και η Χαλκιδική, μπήκαν σε καθεστώς... τοπικού lockdown, ακολουθώντας την τύχη της Πάρου και της Αντιπάρου, επίσης δύο δημοφιλών προορισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων που αποφάσισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, την αναγκαιότητα των οποίων δεν αμφισβητούν οι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί παράγοντες, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις κρατήσεις για το επόμενο διάστημα και να ψαλιδίσουν ακόμη περισσότερο τα όποια έσοδα αναμένει για φέτος η ελληνική οικονομία από τον τουρισμό. 

Μέρα τη μέρα εμπεδώνεται πλέον η πεποίθηση ότι οι τουριστικές εισπράξεις για το 2020 θα κυμανθούν στα επίπεδα που προέβλεπε το χειρότερο σενάριο, που σημαίνει έσοδα κοντά στα 3-3,5 δισ. ευρώ από 18,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Στο «έλλειμμα» των 15 δισ. ευρώ περίπου θα πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια που θα πρέπει να διατεθούν για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος ζητά πλέον μετ’ επιτάσεως εμπροσθοβαρή μέτρα.

Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν χθες για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική θεωρείται ότι θα έχουν έντονα αρνητικά αποτελέσματα. Στη Χαλκιδική εκτιμούν ότι «αυτό ήταν, η σεζόν τελείωσε», ενώ στη Μύκονο αναμένεται αύξηση του αριθμού των ακυρώσεων των κρατήσεων που αφορούν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όπως δείχνει και η εμπειρία των ξενοδόχων της Πάρου και της Αντιπάρου, έτσι όπως την αποτυπώνει στη «Ν» η πρόεδρος των ξενοδόχων των δυο νησιών Μάνια Αμπατζή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες για τα δυο νησιά δεν προκάλεσαν κάποιο κύμα πανικού, όμως παρατηρείται ήδη αυξημένος ρυθμός ακυρώσεων, εξέλιξη σαφώς αρνητική, αφού η φετινή σεζόν στηρίζεται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σημειώνει η κ. Αμπατζή.

Σε Πάρο και Αντίπαρο λειτουργεί περίπου το 70% των ξενοδοχείων, με τις πληρότητες να κυμαίνονται -δεδομένων των συνθηκών- σε ικανοποιητικά επίπεδα (50%-60%). Επίσης κόσμος εξακολουθεί να έρχεται και αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς, όμως είναι σίγουρο ότι αυξάνονται οι ακυρώσεις, προσθέτει η κ. Αμπατζή και τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του κλάδου από την πολιτεία.

Για την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Μαρία Κουσαθανά, είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις που αφορούν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα στην τουριστική κίνηση στο νησί. Θεωρεί ωστόσο βέβαιο ότι ακυρώσεις θα υπάρξουν, ενώ υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα οι προκρατήσεις για τον υπόλοιπο Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ ικανοποιητικές. Στη Μύκονο έχει ανοίξει το 80% των ξενοδοχείων, ενώ οι πληρότητες από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και σήμερα κυμαίνονται στα επίπεδα του 80%, όμως με σαφώς μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Πάντως η κ. Κουσαθανά τονίζει ότι ο κλάδος θα στηρίξει τα μέτρα, καθώς πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα