Πολιτική αντιπαράθεση για τη μετοχή της ΔΕΗ

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 10:04

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ προκάλεσε χθεσινή έκθεση της Merrill Lynch, η οποία συνδέει ευθέως τις εκτιμήσεις της για την πορεία της μετοχής με το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης. Η κα Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο «για επιστράτευση ξένων οίκων υπό το κράτος πανικού».

Στην έκθεσή της, η Merrill Lynch, υπό τον τίτλο «Μεγάλες Προσδοκίες», διατυπώνει δύο πιθανά σενάρια για τη μετοχή της ΔΕΗ, αναλόγως του αποτελέσματος των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι, εφόσον επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, η μετοχή της ΔΕΗ έχει ανοδικό περιθώριο της τάξης του 25%, από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με τη θετική (blue sky, όπως αναφέρεται στην έκθεση) αποτίμησή της στην τιμή των 27,2 ευρώ. Αντιθέτως, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης ή οριακή πλειοψηφία για το πρώτο κόμμα στη Βουλή, η Merrill Lynch εκτιμά ότι η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να υποχωρήσει μέχρι τα 14,6 ευρώ (dark sky valuation), δηλαδή να υποχωρήσει κατά 33% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στην εισαγωγή της έκθεσης της Merrill Lynch, αναφέρεται ότι οι τελευταίες πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στους ρυθμιστικούς κανόνες στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας και οι διοικητικές αλλαγές στη ΔΕΗ έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για το μέλλον της επιχείρησης.

Αναλύοντας τα δύο πιθανά σενάρια για τη μετοχή της ΔΕΗ, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, οι αναλυτές της M.L. επισημαίνουν ότι, αν επανεκλεγεί η παρούσα κυβέρνηση, θα μπορούσε να επιλύσει οριστικά τα διαρθρωτικά προβλήματα της ΔΕΗ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ανάκαμψη των λειτουργιών του δημόσιου τομέα και σε ένα σύστημα τιμολόγησης με πραγματική προστιθέμενη αξία.

«Επιπλέον, μια επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές θα έθετε, κατά την άποψή μας, τις ιδανικές συνθήκες για να δεσμευθεί η διοίκηση της ΔΕΗ σε ένα επιθετικό επιχειρησιακό πλάνο τον Οκτώβριο», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου. Στο σενάριο αλλαγής κυβέρνησης ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, οι αναλυτές της M.L. εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων να περιέλθει σε αδιέξοδο.

Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρεται στην έκθεση, επικρατεί αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν στις αρχές Αυγούστου, έδειχναν μικρό προβάδισμα για το κυβερνών κόμμα. Εκτοτε, όμως, η στήριξη στην κυβέρνηση φαίνεται να έχει περιορισθεί, κυρίως λόγω των τραγικών πυρκαγιών του Αυγούστου.

Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι απρόβλεπτο, η M.L. επαναδιατυπώνει την ουδέτερη σύστασή της για τη μετοχή της ΔΕΗ. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, η ΔΕΗ εισέρχεται τώρα σε μια κρίσιμη περίοδο, η οποία θα προσδιορίσει τα μελλοντικό τοπίο για την επιχείρηση και τα στρατηγικά της πλάνα. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, κρίσιμο διάστημα για την επιχείρηση θα είναι και τα μέσα Οκτωβρίου, όταν η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει τα στρατηγικά της σχέδια.

Αντιδράσεις

Σχολιάζοντας την έκθεση η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε τα εξής: «Η Ν.Δ., στον πανικό της για το αποτέλεσμα των εκλογών, επιστρατεύει τους συνεργάτες-συμμάχους της, ξένους οίκους, που έχουν αποκομίσει τεράστια ποσά σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Οι οίκοι αυτοί φοβούνται -και δικαιολογημένα- ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις 'δουλειές' με τα δομημένα ομόλογα, τις 'συμβουλές', τις αποκρατικοποιήσεις, τις υπόγειες συναλλαγές και διαδρομές. Μετά τη γνωστή σε όλους J.P. Morgan, τη Morgan Stanley, ήρθε και η σειρά της Merrill Lynch να κινδυνολογήσει για την αξία της μετοχής της ΔΕΗ».

ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα