Δεν επιβαρύνεται η πρώτη κατοικία από το τέλος 1%

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 10:07

«ΟΠΟΙΟ ΤΕΛΟΣ και να μπει δεν πρόκειται να επιβαρύνει την πρώτη κατοικία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο των διευκρινίσεων που δίδονται τις τελευταίες ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στη ΔΕΘ για κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και θέσπιση τέλους 1%, με διατήρηση των αφορολογήτων ορίων, αλλά και την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους και τέλη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, κατέστησε σαφές ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που μελετάται θα αντικαταστήσει μεν σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις πληθώρα άλλων που βαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία, όμως δεν πρόκειται να επιβληθεί στην πρώτη κατοικία για την οποία πάντως θα διατηρηθούν οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται σήμερα υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης, αν και δεν ξεκαθάρισε πλήρως με τις δηλώσεις του το τοπίο όσον αφορά στην επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο νέο φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα», ωστόσο από την άλλη πλευρά υπογράμμισε ότι ακόμη και στην περίπτωση που υιοθετηθεί ο εν λόγω φόρος δεν θα αφορά στην πρώτη κατοικία που όμως θα επιβαρύνεται με μέρος αυτού και ειδικότερα αυτό που αφορά στο τέλος ακίνητης περιουσίας, στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και στα δημοτικά τέλη που επιβάλλονται όλα υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως το έχει ήδη παρουσιάσει η «Ν», προβλέπει ότι στην περίπτωση που θεσπιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων τότε οι φόροι που θα αντικατασταθούν είναι οι εξής:

* Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

* Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος σήμερα εισπράττεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων.

* Το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται σε όλες τις κατοικίες.

* Ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται στα ενοίκια, καθώς και στα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση.

* Ο φόρος εισοδήματος που υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.

Επισημαίνεται ότι με βάση την πρόταση που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,05% έως 0,10% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται όπως για τις κατοικίες επιβάλλεται ο συντελεστής 0,10%, ενώ για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια επιβάλλεται ο συντελεστής 0,05%.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ανακοινώσεις και των δύο μεγάλων «μονομάχων» της εκλογικής αναμέτρησης της 16ης Σεπτεμβρίου έχουν δημιουργήσει πολλές ασάφειες σχετικά με το νέο καθεστώς των ακινήτων, γεγονός το οποίο εντείνει τις τελευταίες ημέρες προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς.

Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της αγοράς ακινήτων υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει από την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα προκειμένου να μην «παγώσει» η αγορά.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν, το γεγονός ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ήδη στα προγράμματά τους τις εν λόγω μεταβολές στη φορολογία των ακινήτων σημαίνει ότι είναι αλλαγές που έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί και οι οποίες έχουν ως στόχο να τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα. Επομένως, οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρηθούν στην αποσαφήνιση των ερωτημάτων για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα και θα επηρεάσει αρνητικά την κτηματαγορά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα