Σε ανοδική τροχιά η αγορά ξηρών καρπών

Ερευνα ICAP
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 17:32

Ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των ξηρών καρπών στη χώρα μας. Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης της συγκεκριμένης αγοράς παρουσιάζονται στην πέμπτη έκδοση της κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος της ICAP:

Ο κλάδος των ξηρών καρπών αποτελείται από δύο ευρύτερους τομείς: ο πρώτος αφορά την πρωτογενή παραγωγή με την οποία ασχολούνται αγροτικές μονάδες και συνεταιρισμοί και ο δεύτερος τομέας περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταποίηση και επεξεργασία, οι οποίες προμηθεύονται τους ξηρούς καρπούς από την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή ή/και από το εξωτερικό, ανάλογα με το είδος του καρπού, τη χρονιά (σοδειά) και την τιμή του εκάστοτε προϊόντος, όπως αυτή διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά ξηρών καρπών.

Στον κλάδο των ξηρών καρπών δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (200 περίπου), η πλειοψηφία των οποίων πέρα από τη διανομή ασχολείται και με την επεξεργασία των εξεταζόμενων προϊόντων (αποφλοίωση, πλύσιμο, λεύκανση, ψήσιμο κλπ). Το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής και επεξεργασίας ξηρών καρπών καλύπτεται από ένα σχετικά μικρό αριθμό εταιρειών μεγάλου μεγέθους.

Κυριότερο χαρακτηριστικό της ζήτησης για ξηρούς καρπούς είναι η εποχικότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση αυξάνεται ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο (και λόγω των εορτών), ενώ περιορίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεδομένου ότι, οι ξηροί καρποί δεν αποτελούν βασικό είδος διατροφής η κατανάλωσή τους εμφανίζει σχετικά υψηλή ελαστικότητα ως προς την τιμή, σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η ζήτηση των ξηρών καρπών επηρεάζεται και από την κατανάλωση άλλων ειδών διατροφής. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που ασχολούνται με την παραγωγή παγωτού, κρουασάν, σοκολάτας, δημητριακών κλπ., είναι από τους κυριότερους πελάτες του κλάδου. Σημαντικός επίσης παράγοντας ζήτησης είναι οι διατροφικές συνήθειες και οι σχετικές τάσεις που επικρατούν κατά καιρούς («υγιεινή διατροφή», λιγότερες θερμίδες κλπ.).

Η εγχώρια κατανάλωση ξηρών καρπών ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1994-2006, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,6%. Το 2006 η κατανάλωση σημείωσε αύξηση 1,6% σε σχέση με το 2005.

Η αμυγδαλόψυχα κάλυψε το 20% της συνολικής κατανάλωσης ξηρών καρπών στη χώρα μας το 2006 και ακολούθησαν τα αράπικα φιστίκια με 15,4%. Τα φιστίκια Αιγίνης (και «τύπου Αιγίνης») συμμετείχαν με 12,3% στην κατανάλωση για το ίδιο έτος, ενώ τη μεγαλύτερη συμμετοχή (35,4%) συγκέντρωσε η κατηγορία των λοιπών ξηρών καρπών (cashews, στραγάλια, «tiger» κλπ.). Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου, η συμμετοχή των λοιπών ξηρών καρπών στο σύνολο της κατανάλωσης παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

Όσον αφορά την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σταθεροποιητικές τάσεις έως οριακή αύξηση (της τάξης του 1% ετησίως) κατά τη διετία 2007-2008 (σε ποσότητα).

Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός 26 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2004 και 2005. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο του ενεργητικού των εισαγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 7,8% το 2005 σε σχέση με το 2004, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε αύξηση μόλις 0,2% την ίδια περίοδο.

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 19,8% το 2005 σε σχέση με το 2004. Αντίστοιχα, αυξήθηκε το μικτό και λειτουργικό περιθώριο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα (κέρδη προ φόρου) των εταιρειών του δείγματος μειώθηκε κατά 37,2% λόγω των υψηλών μη λειτουργικών εξόδων. Τόσο η γενική όσο και η άμεση ρευστότητα παρουσίασαν μικρή βελτίωση το 2005. Ο δείκτης αποδοτικότητας του ιδίου κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 6,92% το 2005 από 11,4% το 2004. O δείκτης δανειακής επιβάρυνσης επιδεινώθηκε το 2005 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ βελτίωση παρουσίασε η κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα