Χαμηλότερα Ευρώπη και Wall Street

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου πρωταγωνιστές στις απώλειες
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

ΜΕ ΠΤΩΣΗ πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρωταγωνιστές στις απώλειες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας να ενισχύσει τη ρευστότητα της Nothern Rock, γεγονός που προκάλεσε μαζική απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της. Ο φόβος για το κόστος δανεισμού παγκοσμίως και για ότι η Fed δεν θα μειώσει το επιτόκιο τόσο όσο ελπίζουν οι αγορές, πίεσε τη Wall Street.

Αρνητικά επηρέασε τον τραπεζικό κλάδο και η απόφαση της Citigroup να υποβαθμίσει τις συστάσεις της για τις μετοχές εννέα ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η Citigroup μείωσε σε «sell» από «hold» τη σύστασή της για την Deutsche Bank και για ακόμη δύο γερμανικές τράπεζες, την DePfa Bank και τη Hypo Real Estate.

Αναλυτές της τράπεζας δήλωσαν ότι «αν και η αποτίμηση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί, ο πενιχρός Ιούλιος, σε συνδυασμό με το φριχτό Αύγουστο, αναδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη είναι υπερβολικά υψηλές».

Στις 6.182,80 μονάδες υποχώρησε ο FTSE 100, με πτώση 1,69%, ενώ σημαντικά υποχώρησε και ο γαλλικός CAC 40, με πτώση 1,80%, στις 5.439,37 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε οριακή πτώση 0,24%, στις 7.479,85 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της πτώσης και στη Wall Street, με τις μετοχές των JP Morgan, Citigroup και American Express να σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ υποχωρεί σημαντικά και η μετοχή της Microsoft μετά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ διοχέτευσε ρευστότητα 16,7 δισ. δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα μέσω συμφωνιών επαναγοράς στο overnight. Στην ανοιχτή αγορά τα διατραπεζικά επιτόκια διαπραγματεύθηκαν στο 5,38%, πάνω από το βασικό 5,25%.

Η αγορά αναμένει με αγωνία την τελική απόφαση της Fed σήμερα σχετικά με τη μείωση ή τη διατήρηση του επιτοκίου του δολαρίου, ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αναγκαστεί τελικά να μειώσει το επιτόκιο από το σημερινό 5,25%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα