Πάνω από τα 81 δολάρια το πετρέλαιο

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007 07:28

ΠΑΝΩ από τα 81 δολ. το βαρέλι – για πρώτη φορά – διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, διευρύνοντας την άνοδό του στο 14% τον περασμένο μήνα, καθώς εικάζεται ότι η αύξηση της ζήτησης θα περιορίσει τα αποθέματα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Αυριανή έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου για δέκατη φορά σε 11 εβδομάδες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Οι προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται 13,3% χαμηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο, όταν τα διϋλιστήρια παράγουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 61 σεντς, ποσοστό 0,8% φθάνοντας στα 81,18 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 81,15 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:37 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,47 δολ., ποσοστό 1,9% φθάνοντας στα 80,57 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 12 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα κατά 2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 322,6 εκατ. βαρέλια στις 7 Σεπτεμβρίου, 2,7% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος και 8,3% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου αναρριχήθηκαν έως 31 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 77,29 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, μετά τη χθεσινή του άνοδο σε ποσοστό 1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα