Αέρας αισιοδοξίας από τη Fed

Από την απόφασή της να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των βασικών επιτοκίων
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ αισιοδοξίας έστειλε στη Wall Street η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των βασικών της επιτοκίων από το 5,25% στο 4,75%, οδηγώντας το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα.

Με ισχυρά κέρδη τερμάτισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των υψηλότερων του αναμενόμενου οικονομικών αποτελεσμάτων της Lehman Brothers, αμβλύνοντας ανησυχίες ότι η πιστωτική κρίση θα υπονομεύσει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδοφοριών.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ μείωσε το βασικό βραχυχρόνιο επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,75%, όπως αναμενόταν, για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, γεγονός που θα ανακουφίσει την εξόφληση ορισμένων τύπων δανείων.

Ακόμη, «αέρα αισιοδοξίας» έφεραν στην αγορά η μικρότερη του αναμενόμενου πτώση κερδών που εμφάνισε η Lehman Brothers στο τρίτο τρίμηνο.

Τα υψηλότερα κέρδη ενός έτους σημειώνει η Best Buy, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής ηλεκτρικών ειδών, καθώς τα κέρδη της ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Σε θετικό έδαφος και η Procter & Gamble, η οποία επιβεβαίωσε ότι κινείται εντός των στόχων του 2007.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,63%, στις 6.283,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 2,02%, στις 5.549,35 μονάδες, και ο DAX στη Φραγκφούρτη κατά 1,27%, στις 7.575,21 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,5%, στις 367,58 μονάδες.

Η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα τη Ευρώπης βάσει χρηματιστηριακής αξίας, και η BNP Paribas ηγήθηκαν της ανόδου.

Με κέρδη 12% έκλεισε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Northern Rock, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μπει εγγυητής των καταθέσεων των πελατών της.

Θετική ήταν η επίδραση της μείωσης των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς διασκεδάζει σε ένα βαθμό την ανησυχία για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, λόγω της αλματώδους αύξησης των πετρελαϊκών τιμών.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2%, στις 15.801,80 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα