Talk of the market: Καταλύτης για τις τιμές στο Χ.Α. οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 11:30
UPD:11:31

Καθώς η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό για τις διεθνείς αγορέςκαταλύτης για τη συμπεριφορά των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο στην παρούσα φάση είναι οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Αυτό επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες συνεδριάσεις άλλωστε. Καθώς το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα, παρά τις επισημάνσεις αξιωματούχων σε ΕΕ και ΗΠΑ - σήμερα δε το κλίμα βαραίνει με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε «Μεγάλο Τζαμί» -, η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί. Σε τεχνικό επίπεδο, για τον Γενικό Δείκτη, στις 630 μονάδες εντοπίζεται στήριξη και πάνω από τις 650 αντίσταση.

Ανάπτυξη 150% κατέγραψε στο α’ εξάμηνο η online αγορά των supermarket. Σύμφωνα με μελέτη της Convert Group, η αξία των αγορών μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων των αλυσίδων supermarket ξεπέρασε κατά 21% τον τζίρο που είχε καταγράψει το συγκεκριμένο κανάλι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019. Διατηρεί δε τη δυναμική της, αφού τον Ιούνιο ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων τους άγγιξε το +170%. Η συνολική αξία των online αγορών σε τιμές λιανικής με ΦΠΑ το α’ εξάμηνο ανήλθε σε 56,3 εκατ. ευρώ (από 46,6 εκατ. ευρώ το 2019).

Συνολικά 1,06 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας ή 0,6% του συνολικού ΑΕΠ δημιουργεί με τη λειτουργία της η Μytilineos, που συνεισφέρει φορολογικά 301 εκατ. ευρώ ή 0,39% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους και υποστηρίζει το εισόδημα 31.735 πολιτών, σύμφωνα με μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικής επίδρασης (για το 2019 που πραγματοποίησε η ΕΥ).

Πιέσεις στα έσοδα λόγω της μείωση ενοικίων στα εμπορικά κέντρα αντιμετώπισε η Lamda Development στο α’ τρίμηνο, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 6,1 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα άλλωστε τα έσοδα για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 12,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, παρά τη σταδιακή επανεκκίνηση, η επικεψιμότητα παραμένει χαμηλή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με ενδεικτική την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όπου η πτώση ανέρχεται σε -28% για το Mediterranean Cosmos, -13% για το Golden Hall και σε -47% για το The Mall Athens.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι στις 22.7.2020 απέκτησε τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, συναλλαγή που εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών υλοποίησης του Project Galaxy, το οποίο εφαρμόζει η τράπεζα με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εμφάνισε κύκλο εργασιών 39,15 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, με EBITDA 30,54 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 8,3%. Η διοίκηση δεσμεύεται για συνέχιση του επενδυτικού πλάνου στο σύνολό του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Περαιτέρω αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας μέσω ενδυνάμωσης της ηγετικής του θέσης, στοχευμένων επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες, διαχείρισης λειτουργικού κόστους και γεωγραφικής επέκτασης θέτει σε προτεραιότητα η Μπαρμπα Στάθης, που εμφανίζει αύξηση πωλήσεων εν μέσω πανδημίας. H εταιρεία αντιστάθμισε τις πιέσεις στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών, όπου υπήρξε αρνητική επίδραση δεδομένου ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται στο δίκτυο ho.re.ca.και σε επίπεδο 5μήνου ο όμιλος παρουσιάζει ανάπτυξη άνω του 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

H Motor Oil ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διαθέτει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 MW στην Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Έτσι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου φτάνει τα 60 MW.

Η CNL Capital προέβη στην υπογραφή προγράμματος όρων για έκδοση και διάθεση Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 1 εκατ. ευρώ, με κάλυψη από ιδιώτες επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Θα χρησιμοποιηθεί για την συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) σήμερα για πάνω από 11.100 εποχιακά εργαζόμενους. Εγκρίθηκε κονδύλι 5,481 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο και υπέβαλαν μονομερώς υπεύθυνες δηλώσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα