Στον προϋπολογισμό του 2020 τα αναδρομικά, πληρωμή από το 2021

Σε μία πενταετία η ολοκλήρωση της καταβολής στους δικαιούχους συνταξιούχους
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 11:57
UPD:11:57

Από την έντυπη έκδοση

Την εγγραφή της δαπάνης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στον ήδη βεβαρημένο και ελλειμματικό προϋπολογισμό του 2020 δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, αλλά η πληρωμή τους θα γίνει σε επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από το 2021.

Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ (ο οποίος επίσης επέστρεψε σε έλλειμμα), από το 2021 και μετά. Θεωρώντας ότι το 2020 είναι μια χαμένη, δημοσιονομικά, χρονιά, το κόστος, που ανέρχεται σε 3,5-4 δισ. ευρώ, θα εγγραφεί λογιστικά φέτος, αλλά η καταβολή των αναδρομικών, που θα ξεκινήσει από το 2021 και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σε μία πενταετία, δεν θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς σε δημοσιονομική βάση, αλλά μόνο σε ταμειακή.

Και άλλες δαπάνες

Πλην των αναδρομικών των συντάξεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «εγγράψει» στο 2020 και άλλες δαπάνες, ώστε από το 2021 να τεθούν ξανά σε τροχιά εξυγίανσης τα δημόσια οικονομικά και ο προϋπολογισμός να επιστρέψει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, το απευκταίο ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου διασποράς του κορονοϊού και την ταχύτητα αντίδρασης της οικονομίας.

Αυτό που απομένει για να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο είναι η έγκριση των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον κίνδυνο (για τα δημοσιονομικά μεγέθη) δικαίωσης συνταξιούχων και συνιστούσαν τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επιβάρυνσης που προκύπτει. Το πρόβλημα είναι πως η συγκεκριμένη δαπάνη δεν σχετίζεται με την πανδημία και τα έξτρα κόστος που συνεπάγεται, ώστε να δικαιολογηθεί η ένταξή του στον προϋπολογισμό του 2020, αλλά στελέχη του ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι οι θεσμοί θα το αποδεχτούν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα