Talk of the market: Το γεωπολιτικό ρίσκο εγείρει ανησυχίες

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 11:32
UPD:11:36

Αναβαθμίζεται το γεωπολιτικό ρίσκο μετά την ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή ερευνών στον θαλάσσιο χώρο ΝΑ του Καστελόριζου έως τις 2 Αυγούστου. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται η ελληνική διπλωματία και οι ένοπλες δυνάμεις. Το θέμα φέρεται να ετέθη και σε τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο, Μέρκελ - Ερντογάν, ενώ παρέμβαση έγινε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έκανε λόγο για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο καλώντας μάλιστα τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει κρίσιμο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, μέσω της ExxonMobil αλλά και της Chevron. Μέσω της τελευταίας μάλιστα ενισχύει τη θέση του στον βαθμό που θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Noble Energy. Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal συμπεριλαμβανομένου του ογκώδους χρέους της Noble, η συμφωνία ανέρχεται σε 13 δισ. δολ. ενώ αναμένεται να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο κοιτασμάτων του αμερικανικού κολοσσού ταυτόχρονα με τον έλεγχο των ΗΠΑ στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή.

Το γεωπολιτικό ρίσκο εγείρει ανησυχίες στις αγορές. Έτσι συνδέθηκε με την χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος άνοιξε στο κόκκινο σήμερα…. 

Την ίδια στιγμή ανοίγει η συζήτηση για τις επιχορηγήσεις που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης, τα θέματα εποπτείας από την ΕΕ και τους θεσμούς. Στα 32 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο για την Ελλάδα.

Πρεμιέρα σήμερα στο Χρηματιστήριο για το ομόλογο της Lamda Development. Με ρεκόρ συμμετοχών (10.454 επενδυτές) και κάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς κατά 1,93 φορές ολοκληρώθηκε η έκδοση ΚΟΔ 320 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συγκέντρωσε πάνω από 618 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ εξασφάλισε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για λειτουργία ηλεκτρονικών πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός έχει συστήσει θυγατρική γι’ αυτό το σκοπό, την Cosmote Payments κι έχει ανακοινώσει προ διετίας τα σχέδιά του για είσοδο στην συγκεκριμένη αγορά. Σημειώνεται ότι σχετική άδεια έχει εκδόσει η ΤτΕ και για την Viva Υπηρεσίες Πληρωμών και την Tora Wallet του ΟΠΑΠ.

Η Αegean έχει επαναφέρει το 40% της πτητικής της δραστηριότητας, σε σχέση με το 2019, ενώ τον Αύγουστο εκτιμάται ότι το ποσοστό επαναφοράς θα αγγίξει το 50%. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα συνδέει την Αθήνα με 73 προορισμούς και αντίστοιχα με 52 προορισμούς αθροιστικά από τις υπόλοιπες βάσεις της σε Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά και Λάρνακα, με συνολικά 1.600 πτήσεις την εβδομάδα. Το εκτιμώμενο αποτέλεσμα του δεύτερου τριμήνου 2020 (Απριλίου – Ιουνίου) παραμένει στα επίπεδα που είχε επικοινωνήσει η εταιρεία, δηλαδή ζημιές 26-28 εκατ. ευρώ ανά μήναΟι ταμειακές απώλειες για το ίδιο διάστημα ήταν σημαντικά χαμηλότερες από την αρχική πρόβλεψη των 40 εκατ. μηνιαίως και, ως εκ τούτου, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρήθηκαν πάνω από 400 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Την διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή (απόδοση 6% με βάση το κλείσιμο της 21 Ιουλίου) ανακοίνωσε στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της η Ι.Κλουκινας – Ι.Λάππας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πωλήσεις της εταιρείας (πορϊόντα Mothercare) στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση μόλις 5,6% στον απόηχο του κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων την περίοδο του lockdown, χάρη στην ενίσχυση του e-shop. Η εταιρεία σχεδιάζει ενίσχυση του ψηφιακού καναλιού, με ανάπτυξη νέου e-shop στη Ρουμανία και αξιοποίηση ακινήτων (διαθέτει χαρτοφυλάκιο που αποτιμάται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ).

Ενισχύουν τις ανησυχίες για την εξάπλωση της πανδημίας τα αυξημένα κρούσματα και οι διάσπαρτες εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού Covid-19. Πάντως σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας…

Στο επίκεντρο σήμερα και το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το ρόλο του στην υπόθεση της Novartis, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα