Μέγας παίκτης χρέους η Ε.Ε. με βήματα αμοιβαιοποίησης

Νέοι ορίζοντες μετά τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για τα 750 δισ.
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 11:20
UPD:11:20
REUTERS/ANTONIO BRONIC

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες υπερεθνικού χρέους αναδεικνύεται πλέον η Ε.Ε., μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω έκδοσης κοινού χρέους, σε μία κίνηση που έχει τη δυναμική να φέρει τεράστιες αλλαγές στις αγορές χρέους.

Μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. αποτελούσε ένα θεσμό που είχε μικρή συμβολή στην αγορά κρατικού χρέους αλλά και στην αγορά ομολόγων που εξέδιδαν διάφορα άλλα θεσμικά όργανα, συνολικής αξίας 8,5 τρισ. ευρώ. Όμως, το νέο χρήμα που θα αρχίσει εφεξής να αντλείται θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του χρέους της Ε.Ε. σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά πολλών χωρών μελών, όπως η Ολλανδία. Για πρώτη φορά, η Ε.Ε. θα αποτελέσει κορυφαία δύναμη στις αγορές κρατικού χρέους, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

Αυτή τη στιγμή, το υπό διαπραγμάτευση χρέος της Ε.Ε. κυμαίνεται στα 54 δισ. ευρώ, καθώς δεν δανείστηκε καθόλου πέρυσι και μόλις 5 δισ. ευρώ το 2018. Εάν όμως ολόκληρο το ποσό των 750 δισ. ευρώ αντληθεί από τις αγορές ομολόγων, οι εκδόσεις της θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 262,5 δισ. ευρώ το 2021 και 2022, με τα εναπομείναντα 225 δισ. ευρώ να αντληθούν το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της ING.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιες εκδόσεις από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, την Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 67 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο από το 2015 έως το 2019. Συγκριτικά, το υπό διαπραγμάτευση χρέος της Διεθνούς Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη κυμαίνεται στα 201 δισ. δολάρια.

Επίσης, η Ε.Ε. θα δανειστεί περί τα 100 δισ. ευρώ από το Σεπτέμβριο για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της SURE για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο, οι εκδόσεις αυτές δεν σημαίνουν ακόμη σημαντική μείωση της προσφοράς ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα