Σκεπτικισμός στις διεθνείς αγορές

Στο «κόκκινο» οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall Street
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

ΜΕΤΑ το διήμερο ράλι, συλλογισμός στις διεθνείς αγορές. Επιστροφή στο προσκήνιο ανησυχιών για την υγεία της πιστωτικής αγοράς σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στον απόηχο της προειδοποίησης από την Deutsche Bank για την αξία των χρηματοδοτούμενων δανείων της και της απόρριψης σχεδίων της για προσλήψεις, που οδήγησαν στο «κόκκινο» τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall Street, για πρώτη φορά σε τρεις συνεδριάσεις.

Η χθεσινή διόρθωση μετά το διήμερο ράλι, στον απόηχο της ευφορίας που προκάλεσε η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει το επιτόκιο του δολαρίου κατά 0,5%, χαρακτηρίσθηκε δικαιολογημένη από τους αναλυτές.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 0,48%, στις 6.429,00 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,20% στις 7.735,09 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5,688.76 μονάδες, με απώλειες 0,73%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε πάλι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με την Deutsche Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων στην Ευρώπη. Το χορό των ρευστοποιήσεων ακολούθησαν η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, καθώς και η ιταλική UniCredit. «Βουτιά» 25% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής Northern Rock.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, πτωτικά κινήθηκε η BT Group, καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε τη σύστασή της για τις μετοχές της.

Αντιφατικά μηνύματα έστειλαν στην αγορά τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών.

Τα αποτελέσματα τριμήνου των FedEx και Bear Stearns απογοήτευσαν τους επενδυτές, δημιουργώντας ανησυχία για τα περιθώρια της εταιρικής κερδοφορίας, εν μέσω κλίματος οικονομικής επιβράδυνσης. Την ίδια στιγμή, χαμόγελα προκάλεσαν να εντυπωσιακά αποτελέσματα της Goldman Sachs, η οποία εμφανίστηκε αλώβητη από την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.

Σε μακροοικονομικό πεδίο, το τοπίο έγινε «γκρίζο» από τη μεγάλη υποχώρηση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ο οποίος απεικονίζει την πορεία της οικονομίας για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, αντικατοπτρίζοντας τα χαμηλά επίπεδα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα