Τεχνολογική άνοδος

Με θετικό πρόσημο και η Ευρώπη
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της αναβάθμισης των αυτοκινητοβιομηχανιών και των μεταλλευτικών εταιρειών από διεθνείς οίκους, και της ανόδου των τιμών των μετάλλων.

Στη Wall Street η άνοδος ήταν τεχνολογική αλλά και τα θετικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Oracle και η Nike, βοήθησαν τους επενδυτές να αμβλύνουν ανησυχίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, λόγω των αλλεπάλληλων ρεκόρ στις τιμές του αργού.

Στο επίκεντρο της ανοδικής τάσης στην Ευρώπη βρέθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά την αναβάθμιση του κλάδου από τη Goldman, Sachs. Η Renault, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας, και η ιταλική Fiat ηγήθηκαν της ανόδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ArcelorMittal, καθώς η Lehman Brothers αναβάθμισε τη μετοχή της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του πλανήτη σε «overweight». Επίσης, η BHP Billiton ηγήθηκε της ανόδου στον κλάδο των μεταλλευτικών εταιρειών, καθώς ο χαλκός ανήλθε σε υψηλό επτά εβδομάδων.

Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε στις 6.456,70 μονάδες, με κέρδη 0,43%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 7.794,43 μονάδες, με άνοδο 0,77%, και στο Παρίσι ο CAC 40 ανήλθε στις 5.700,65 μονάδες, με κέρδη 0,21%.

Ομως πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η Stora Enso, η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία παγκοσμίως, σημείωσε ράλι τετραετίας, μετά τη συμφωνία για την πώληση της μονάδας στη Βόρεια Αμερική στην Cerberus Capital Management, προς 2,07 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal με τη συμμετοχή εταιρείας εξαγορών, μετά το «στέγνωμα» των αγορών από μετρητά τον Αύγουστο. Η εξαγορά αυτή από την Cerberus, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις μετά την παράλυση της πιστωτικής αγοράς τον Ιούλιο, εξαιτίας της κατάρρευσης στην αμερικανική στεγαστική αγορά υψηλού ρίσκου.

Την ευφορία των επενδυτών επισκίασαν φόβοι για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πτώση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ το Σεπτέμβριο.

Με πτώση 0,62% έκλεισε ο Nikkei στις 16.312,61 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα