Προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών» για το Ασφαλιστικό

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 11:09
UPD:11:16

Ανατροπές για τους νέους εργαζομένους προμηνύονται στο Ασφαλιστικό, βάσει των δηλώσεων του προέδρου της «Επιτροπής Σοφών» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, Νίκου Αναλυτή.

Ο κ. Αναλυτής δήλωσε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αφορά τους εργαζομένους που είναι σήμερα σε ηλικία 30 και 40 ετών» και διευκρίνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα θίγει όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση».

Στο σχέδιο της Επιτροπής Αναλυτή που θα αποτελέσει το πλαίσιο αρχών για το διάλογο στο Ασφαλιστικό, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενοποιήσεις Ταμείων, αντιστοιχία εισφορών - παροχών και εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου πάνω από το 65ο έτος της ηλικίας.

Για το θέμα των ορίων ηλικίας ο κ.Αναλυτής επεσήμανε πως «εάν υπολογίσουμε μόνο τον ιδιωτικό τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους, ο μέσος όρος είναι τα 58. Αυτό πρέπει να επιμηκύνουμε. Εάν γίνει πάνω από 65 θα είναι οικειοθελώς, αλλά ήταν να πάει 60 πριν από 10 χρόνια, δεν πήγε». Δεν είναι λίγο νωρίς τα 58 για σύνταξη;», παρατήρησε ο κ. Αναλυτής.

Λιγότερες έως μηδενικές εισφορές, αυξημένη σύνταξη και μειωμένες ώρες απασχόλησης, είναι μερικά από τα κίνητρα που θα προσφέρονται για παραμονή στην εργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Αναλυτή, οι αλλαγές αφορούν όσους έχουν 10 ή 15 χρόνια εργάσιμου βίου ή εκείνους που πρόκειται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Όσον για την ενοποίηση των Ταμείων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού επεσήμανε την αναγκαιότητά της: «Εκατόν σαράντα Ταμεία είναι κάτι το όποιο θεωρούμε ότι είναι υγιές για μια οικονομία; Εκατόν σαράντα διοικήσεις, Εκατόν σαράντα ρυθμίσεις;», διερωτήθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ.

Επίσης, προτείνεται σταδιακός περιορισμός των πρόωρων συντάξεων και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση όχι τα τελευταία πέντε χρόνια εργασίας, αλλά το σύνολο του εργασιακού βίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών κατά μέσο όρο 20%.

Όπως είπε ο κ. Αναλυτής, σε πρώτη φάση θα παρουσιαστεί η κατάσταση των Ταμείων και θα προσδιοριστούν τα ζητήματα που θα τεθούν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Στα μέσα Οκτωβρίου το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα καταθέσει την αναλογιστική μελέτη για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ και τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στο τελικό πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, που θα κατατεθεί το Δεκέμβριο.

Ο κ. Αναλυτής γνωστοποίησε πως το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα παραδώσει στους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης πόρισμα για τα ανοικτά ζητήματα του Ασφαλιστικού, όπου θα περιλαμβάνονται και οι προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών».

Αντιδρά η ΓΣΕΕ

Τη ριζική αντίθεσή της στις κυοφορούμενες νέες ανατροπές του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των γνωστών «σοφών λαγών» προετοιμάζουν το έδαφος για βίαιες αντασφαλιστικές παρεμβάσεις, που φέρνουν στο φως την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης.

Κρύβουν επιμελώς τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος (που είναι οι πόροι και η χρηματοδότησή του) και επίμονα και μανιωδώς προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τα όρια ηλικίας (που είναι από τα υψηλότερα) και τις συντάξεις (που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη).

Προτείνουν την «δήθεν» εθελουσία παραμονή στην εργασία για προσαύξηση της σύνταξης και αποκρύπτουν την πραγματική τους βούληση, που είναι η γενικευμένη και υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας.

Προτείνουν ενοποιήσεις Ταμείων, όταν η διαπιστωμένη πρόθεσή τους είναι να χαρίσουν τεράστια ποσά στους εργοδότες, όπως έγινε με τους τραπεζίτες που φόρτωσαν τα βάρη των Ταμείων στο ΙΚΑ.

Η ΓΣΕΕ και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις «εκθέσεις ιδεών» και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να περιφρουρήσουν τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα