Επανήλθε η αισιοδοξία στην αγορά

Σε θετική τροχιά κινήθηκε και η Wall Street
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΗΚΕ το διήμερο σερί απωλειών στα βαρόμετρα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η αισιοδοξία που φέρνει ο άνεμος της προοπτικής φθηνότερου χρήματος στις ΗΠΑ για την τόνωση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ήταν καταλυτικός.

Σε θετική τροχιά κινήθηκε και η Wall Street, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της General Motors και του Συνδικάτου Εργατών στις Αυτοκινητοβιομηχανίες, που τερμάτισε τη διήμερη απεργία στον κλάδο, γεγονός που οδήγησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα ύψη.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνοδεύτηκε με άνοδο και των 18 δυτικοευρωπαϊκών δεικτών, εν αναμονή περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η μετοχή της HBOS έφτασε στα ύψη μετά την εισαγωγή της στη λίστα προτεινόμενων μετοχών της Goldman Sachs, ενώ και η βρετανική Nothern Rock που είδε τη μετοχή της να κατακρημνίζεται τις τελευταίες μέρες σημείωσε σημαντική άνοδο.

Των κερδών στις αγορές ηγήθηκε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά τη σύναψη συμφωνίας της General Motors με την Ένωση Εργατών Αυτοκινητοβιομηχανιών (United Auto Workers), δύο ημέρες αφότου οι εργαζόμενοι στα αμερικανικά της εργοστάσια προχώρησαν σε απεργία, προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Η εν λόγω συμφωνία αντικαθιστά την τετραετή σύμβαση εργασίας με την GM που έληγε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για μείωση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι τετραετίας στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση της Fed να μειώσει το επιτόκιο του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης. Με άνοδο 0,56% έκλεισε ο FTSE 100 στις 6.433 μονάδες, ενώ αύξηση 0,45% σημείωσε ο γερμανικός DAX στις 7.804,15 μονάδες. Στα ύψη έφτασε και ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,87%, στις 5.690,77 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,2%, στις 16.435,74 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα