Talk of the market: Μπουλντόζες και deals

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 11:18
UPD:11:20

Αναζητείται καταλύτης για ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο, πάνω από τις 660 μονάδες. Μετά την χθεσινή αντίδραση κατοχυρώνονται τα νέα επίπεδα. Η αποτίμηση των εταιρικών αποτελεσμάτων στο κλείσιμο του α’ εξαμήνου δεν αρκεί για να ενθαρρύνει αγοραστικό ενδιαφέρον πριν γίνει πιο καθαρό το αποτέλεσμα της τουριστικής σεζόν και ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία κατά το β’ εξάμηνο.

 

Επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που όρισε για την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιουλίου, έκτακτη συνάντηση των θεσμών, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου. 

 

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναμένεται να αποκαλύψει νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Tα νέα μέτρα θα αυξήσουν το κόστος για τον προϋπολογισμό στα 17 δισ. ευρώ (από 14 δισ. ευρώ), θα οδηγήσουν το πρωτογενές έλλειμμα του τρέχοντος έτους  ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 3-3,5% και το συνολικό έλλειμμα στο 6,5-7%.

 

Μπήκαν μπουλντόζες στο Ελληνικό. Στην έναρξη των εργασιών που περιλαμβάνουν το γκρέμισμα παλαιών κτιρίων της περιοχής, που ήταν εγκαταλελειμμένη 19 χρόνια, βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός, που έδωσε το στίγμα για την εκκίνηση του έργου, ενός από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, όπως είπε, εκτεινόμενο σε παράκτιο πάρκο 2.500 στρεμμάτων. “Ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης, με πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας”, είπε μεταξύ άλλων.

 

Εντωμεταξύ το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει σήμερα την έφεση της Hard Rock International κατά της απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να την αποκλείσει από τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου από την LAMDA Development.

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια προσφορά για την έκδοση 7ετούς εταιρικού ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο κουπονιού 2,75% για την Τιτάν. Το ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας προς διαπραγμάτευση. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρηματοδοτήσουν εξαγορά εγγυημένων ομολογιών ύψους 300 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 3,5%, λήξεως τον Ιούνιο του 2021. Θα διατεθούν επίσης για την κάλυψη γενικών εταιρικών σκοπών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η εξόφληση τραπεζικού δανεισμού.

 

Η doValue υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (memorandum of understanding) με την Bain Capital Credit για την αποκλειστική διαχείριση του Project Icon, χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με συνολικές απαιτήσεις 2,6 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας - που αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, από περισσότερους από 1.500 οφειλέτες ανά την Ελλάδα. 

 

Με υπαγωγή στο άρθρο 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα και μεταβίβαση στον όμιλο Onex η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σε συνέχεια της χθεσινής τριμερούς συνάντησης παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού, Νίκου Παπαθανάση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Νεώριον Συμμετοχών, Νίκος Ταβουλάρης και ο Πρόεδρος του ομίλου Onex, Παναγιώτης Ξενοκώστας, συμφώνησαν την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στον όμιλο Onex, έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ.

 

Μείωση πωλήσεων της τάξης του 30% – 40% σε σχέση με το 2019 προβλέπει για το 2020 ο Όμιλος Εστίασης Vivartia που επηρεάστηκε από το παρατεταμένο lockdown στην αγορά εστίασης αλλά και από την μειωμένη προσέλευση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Η πρόβλεψη ενσωματώνεται στην οικονομική έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα χρήσης 2019. 

 

Εντωμεταξύ, χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα ο όμιλος Vivartia. Oι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 629,3 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 3,7%, με τους κλάδους κατεψυγμένων τροφίμων και εστίασης να παρουσιάζουν ανάπτυξη και τον κλάδο γαλακτοκομικών οριακή μείωση, ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης των παραγωγικών μονάδων και την κατ’ επέκταση διακοπή συμφωνιών παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για τις εξαγωγές.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα